Решението на Европейската комисия в петък за блокиране на износа на ваксини през ирландската граница чрез задействане на клаузи от споразумението за Брекзит беше грешка, заяви бившият главен преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, цитиран от politico.eu.

"Много решения са взети набързо, тъй като тази ситуация е сериозна и могат да се допускат грешки. Това, което се случи в петък беше грешка, която беше коригирана много бързо, същата вечер, така че нямаше голям ефект, освен вероятно политически ", каза Барние във вторник по време на изслушване във френското национално събрание.

Нарастващо недоволство в Северна Ирландия заради споразумението за Брекзит

Нарастващо недоволство в Северна Ирландия заради споразумението за Брекзит

Недоволството по-конкретно е сред юнионистите

ЕС се отдръпна от плана часове след обявяването му след силни реакции от Лондон, Белфаст и Дъблин.

"Бихме искали да повторим на нашите ирландски приятели, че ще работим за запазване на условията на това споразумение и фактът, че няма граници ... е едно от основните условия за мир в Ирландия, че няма граници, че мира е крехък, каза Барние.

Премиерът на Ирландия осъди сплашването на длъжностни лица, извършващи проверки след Брекзит в пристанищата в Северна Ирландия като "много зловещо и грозно събитие".

Сплашването накара Европейската комисия временно да изтегли служителите си, изпратени в Северна Ирландия да контролират проверките. Местните служители бяха изтеглени по-рано.

Много пробритански юнионисти яростно се противопоставят на новите търговски бариери, въведени между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство като част от протокола за Северна Ирландия, който е отделно споразумение за региона след излизането на Великобритания от ЕС.

Недостиг на храна заради Брекзит в Северна Ирландия

Недостиг на храна заради Брекзит в Северна Ирландия

Северна Ирландия предупреди Обединеното кралство за гранични проблеми

"Гаф" на служителите на ЕС в кратко обръщане към и рязко ревизиране на извънредните правомощия в протокола за Северна Ирландия по време на конфликт с Великобритания заради COVID-19 ваксините през последните дни допълнително разгневи юнионистите.