Баските сепаратисти от ЕТА разкритикуваха Испания и Франция, че не са постигнали подобно мирно споразумение с тях като това, което направи Колумбия с ФАРК, цитирани от „Франс прес”.

В съобщение, публикувано в агитиращия за независимост баски вестник „Гара”, сепаратистите отбелязват, че отговорът на правителствата на Франция и Испания на декларацията им за спиране на огъня преди пет години е „повече от слаб”.

Колумбия и ФАРК прекратяват 52-годишната война с официално споразумение

Колумбия и ФАРК прекратяват 52-годишната война с официално споразумение

След четиригодишни преговори в Хавана 65-годишният

От ЕТА поясняват, че това противоречи с успешния резултат от преговорите в Колумбия, „които започнаха по-късно” и „имат подобна основа”.

Само ЕТА спази думата си”, се допълва в съобщението.

През октомври 2011 година организацията прекрати продължилата четири десетилетия въоръжена съпротива за независима страна в Северна Испания и Югозападна Франция. По време на конфликта загинаха повече от 800 души.

Оттогава групата преговаря за разпускането й с Испания и Франция в замяна гарантиране на амнистия или прехвърляне на около 350 членове на ЕТА от затвори в двете държави в затвори в Страната на баските.

Мадрид и Париж отказват да преговарят с организацията, докато не се разоръжи безусловно.

Вчера марксистката бунтовническа организация ФАРК подписа историческо примирие с правителството на Колумбия и се извини за безбройните жертви по време на половинвековната гражданска война.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано на референдум до седмица.