Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща бърз и драматичен обрат на ограничителната имиграционна политика, въведена от неговия предшественик Доналд Тръмп. Докато Байдън се ангажира да отмени много от политиките на Тръмп, започвайки от първия ден, когато встъпи в длъжност на 20 януари, реформи ще отнемат много повече време, пише "Ройтерс".

Имиграционна реформа и програма "Мечтатели"

Байдън заяви през юни, че ще изпрати законопроект до Конгреса още "в първия ден", който излага "ясна пътна карта за гражданство" за около 11 милиона души, живеещи незаконно в Съединените щати.

Байдън заяви, че ще създаде постоянна защита за младите мигранти (DACA), известна като "Мечтатели". Стартирана от бившия президент Барак Обама, когато Байдън бе вицепрезидент. В момента програмата осигурява защита при депортиране и други предимства за приблизително 645 000 души.

Републиканската администрация на Тръмп се опита да унищожи DACA, но бе спряна от федералния съд. Програмата все още е изправена пред съдебно оспорване пред съд в Тексас.

Избраният вицепрезидент Камала Харис заяви в интервю на 12 януари, че администрацията планира да съкрати времето за изчакване на гражданство и да позволи на притежателите на DACA, както и на получателите на временно защитен статус (TPS), "автоматично да получат зелени карти", но не каза изрично кога и как ще настъпят тези промени.

Тръмп премина към поетапно премахване на TPS, който предоставя защита при депортиране и позволява разрешителни за работа на хора от страни, засегнати от природни бедствия или въоръжен конфликт. По-рано в своята кампания Байдън обеща "незабавно" да предостави TPS на венецуелците, които вече са в САЩ.

Години наред депутатите не успяват да приемат основен законопроект за имиграцията. Демократите може да имат по-голям шанс да приемат законодателство, след като избори в Джорджия им позволиха контрола върху двете камари на Конгреса.

Възстановяване на политиката за търсещи убежище и бежанци 

Тръмп взриви така наречените от него "вратички" в системата за убежище и въведе припокриващи се политики, за да затрудни търсенето на убежище в Съединените щати.

Една програма на Тръмп, наречена "Протоколи за защита на мигрантите" (MPP), принуди десетки хиляди търсещи убежище да чакат в Мексико за изслушвания в американския имиграционен съд. По време на кампанията Байдън каза, че ще спре програмата в първия си ден. Неговият преходен екип обаче заяви, че демонтирането на MPP и възстановяването на други защитни мерки за убежище ще отнеме време.

Съгласно правилата, въведени от Центровете за контрол на заболяванията в САЩ по време на пандемията от коронавируса, повечето мигранти, пристигащи на границата, сега са незабавно са изгонвани. Екипът на Байдън не се е ангажирал да промени тази политика веднага.

Каравани-мигранти се движат в Централна Америка, като някои от тях искат да пристигнат на югозападната граница след инаугурацията на Байдън. Адвокати се притесняват, че пандемията ще затрудни граничните служители и приютите за мигранти, няма да могат да се справят с голям брой хора.

Байдън също така заяви, че ще увеличи тавана за бежанците в САЩ от чужбина на 125 000 от исторически ниско ниво от 15 000, определено от Тръмп.

Байдън представя на Конгреса мащабен COVID план

Байдън представя на Конгреса мащабен COVID план

Не е сигурно, че репубиканците ще го приемат

Събиране на разделени семейства

Преходният екип на Байдън обеща незабавно да създаде федерална работна група за събиране на деца, отделени от родителите им, съгласно една от най-противоречивите политики на администрацията на Тръмп.

Хиляди деца бяха разделени от родителите си, когато Тръмп приложи политика на "нулева толерантност" за преследване на всички преминаващи границата, включително семейства, за незаконно влизане.

Въпреки че Тръмп официално обърна политиката през юни 2018 г. на фона на международни протести, някои деца продължиха да бъдат разделени по други причини. Адвокатите все още търсят родителите на повече от 600 разделени деца.

Забрани за пътувания и визи

Едно от първите действия на Тръмп след встъпването му в длъжност през 2017 г. бе забраната за пътуване от няколко държави с мнозинство от мюсюлманите. След правни оспорвания, Върховният съд на САЩ потвърди преработената версия на забраната през 2018 г. Оттогава тя е разширена до 13 държави.

Байдън обеща незабавно да отмени забраните, които са издадени с изпълнителни актове и биха могли лесно да бъдат отменени, според политически експерти.

По време на пандемията от коронавирус Тръмп издаде забрани, блокиращи влизането на много временни чуждестранни работници и кандидати за зелени карти. Докато Байдън критикува ограниченията, той все още не е казал дали ще ги отмени веднага.

"Великата, голяма и красива стена"

Байдън обеща незабавно да спре строителството на границата между САЩ и Мексико, което Тръмп изтъкна като голямо постижение по време на посещение в Тексас само няколко дни преди да напусне поста.

Не е напълно ясно какво ще направи администрацията на Байдън с договорите за изграждане, които вече са възложени, но тепърва предстои да бъдат завършени, или с частна земя, конфискувана от правителството на места, където строителството е спряло.

Какво включва предложената от Байдън финансова инжекция от близо $2 трлн.?

Какво включва предложената от Байдън финансова инжекция от близо $2 трлн.?

1 трилион долара ще са само за подпомагане на американските семейства