Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън изключи военно разрешаване на сирийския конфликт, призовавайки за политически преход, въпреки че страните са изправени пред трудности, цитиран от „Франс прес”.

Това трябва да бъде ясно за всеки”, каза Байдън пред местния вестник The National в Абу Даби в началото на посещението си в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Колкото и да е трудно, трябва да продължим да се опитваме да достигнем до политическо уреждане на конфликта, добави той.

Саудитска Арабия, която подкрепя сирийската опозиция и е съюзник на ОАЕ, обяви, че е готова да изпрати войски в Сирия под американско командване за борба срещу ДАЕШ („Ислямска държава”).

Политическо решение между страните е единственият начин да се прекрати насилието и да се даде на сирийския народ шансът, който те заслужават, за да си възстановят страната. Да се създаде надеждна, светска система, нова конституция и да се проведат свободни и честни избори, поиска американският вицепрезидент.

По думите му влязлото на 27 февруари примирие в Сирия „изглежда се спазва”, но „не е перфектно”. Той обаче подчерта, че „нивата на насилие паднаха значително в страната”, което открива пътя за предоставяне на така нужната хуманитарна помощ.

Байдън също похвали отношенията на САЩ с ОАЕ, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн и Оман.

Вицепрезидентът на САЩ е на обиколка в Близкия изток. През следващите дни той ще посети също Израел, Западния бряг и Йордания.