Президентът на Съединените щати Джо Байдън каза в четвъртък, че "остава да видим" дали ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на срещата на върха на Групата на двадесетте (Г-20) в Индонезия през ноември.

Говорейки пред репортери на южната морава на Белия дом, американският президент отбеляза, че е разочарован от решението на ОПЕК+ да се намали добива на петрол, добавяйки, че Вашингтон търси алтернативни решения за ситуацията.

САЩ и Венецуела обсъждат облекчаване на санкциите

САЩ и Венецуела обсъждат облекчаване на санкциите

В замяна на възможността Chevron да добива петрол

Байдън и Белият дом се изправят срещу големите петролни компании, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и всеки друг, който може да е виновен за високите цени на газа в САЩ, пише The Hill.

С наближаването на междинните избори нарастващите цени на газа представляват сериозна заплаха за усилията на демократите да задържат мнозинствата в Камарата на представителите и Сената, а Байдън и неговият екип многократно са твърдяли, че външните влияния са виновни за увеличенията - чувство, което те преразгледаха в сряда като въпрос, който упорито тормози Белия дом и демократите през по-голямата част от тази година.

Докато ураганът Иън връхлетя Флорида миналата седмица, фокусът на Байдън бе насочен директно към големите петролни компании, предупреждавайки ги да не използват бурята, за да повишат цените за клиентите.

Но в сряда ОПЕК стана център на неговия гняв, когато износителите на петрол обявиха планове за намаляване на производството на петрол с 2 милиона барела на ден, което президентът и неговите съветници определиха като "късогледо".

В основата на всичко това са последователни усилия да се прехвърли вината за високите цени на газа върху руския президент Путин, чиято инвазия в Украйна разтърси световните пазари и имаше особено концентриран ефект върху доставките на енергия, тъй като Русия е един от най-големите износители в света .

Всяка от линиите на критика бе изложена в сряда, тъй като решението на ОПЕК+ предизвика безпокойство сред демократите за потенциален вълнообразен ефект само един месец до междинните избори.

"Ясно е, че ОПЕК+ се присъединява към Русия с днешното съобщение. Занимаваме се с време, в което... световната икономика реагира на войната на Путин. Така че вземайки това решение, то ще има ефект върху страните с ниски и средни икономически доходи", каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери.

Exxon Mobil тази седмица сигнализира за силни печалби през третото тримесечие, след като през последното тримесечие достигна рекорден връх в печалбите. Белият дом подчерта, че производителите на петрол трябва да преодолеят разликата между цените на едро и дребно, за да могат клиентите да виждат по-ниски цени на бензиностанциите.

"Тези компании трябва да се съсредоточат върху предаването на спестявания на своите клиенти. Разликата между цените на едро и дребно на бензина е твърде голяма, енергийните компании трябва да намалят цените си на дребно", каза Жан-Пиер в сряда.

Запитан за стъпките, които Белият дом ще предприеме, за да предотврати скока на цените на газа, Жан-Пиер посочи призивите рафинериите бързо да се върнат онлайн и енергийните компании на САЩ да продължат да намаляват цените.

Миналата седмица, когато ураганът Иън връхлетя Флорида, Байдън примоли газовите компании да не повишават цените си.

"Също така искам да кажа отново на ръководителите на петрола и газа: Не, не, не използвайте тази буря като извинение за повишаване на цените на бензина или за унищожаване на американската общественост", каза Байдън миналата седмица, отбелязвайки, че цената на петрола беше намалял през последните седмици.

"Ако компаниите на бензиностанциите се опитат да използват тази буря, за да повишат цените, ще помоля... длъжностните лица да проучат дали има повишаване на цените или не", добави той. "Америка наблюдава и индустрията трябва да постъпи правилно. И очаквам от тях да постъпят правилно."

Президентът също така положи съгласувани усилия да избегне намаляването на производството от страна на ОПЕК+, пътувайки до Саудитска Арабия през юли, за да призове директно нейните лидери да увеличат производството на петрол, въпреки честите критики от страна на администрацията му относно спазването на правата на човека в кралството.

Белият дом отново се свърза с членовете на ОПЕК+ преди съобщението в сряда да лобира в коалицията срещу съкращенията на производството в момент, когато световната икономика се колебае и цените се покачват.

"Ние винаги сме във връзка с партньори, както производители, така и потребители", каза Жан-Пиер. "Не е тайна, че президентът вярва, че енергийните доставки трябва да отговарят на търсенето на енергия и е важно за световната икономика, тъй като тя е изправена пред глобални предизвикателства."

Алекс Макдона, който бе съпредседател на "Чиста енергия" за Байдън по време на президентската кампания през 2020 г. и сега е партньор в Pioneer Public affairs, каза, че глобалните енергийни проблеми, причинени отчасти от войната Русия-Украйна, се оказват отлична възможност да се насочим към чиста енергия на вътрешния пазар - и да го считаме за национална извънредна ситуация.

"Президентът Байдън наследи свят, в който ОПЕК+, включително Русия, определя цените на петрола, а САЩ не могат да сондират достатъчно", каза Макдона.

Само преди няколко седмици, началникът на кабинета на Белия дом Рон Клейн и други подчертаха ежедневните спадове в цените на бензиностанциите, тъй като цената падна до близо 3 долара за галон в средата на септември в някои части на страната.

Но цените отново започнаха да се покачват, като AAA отчете средна цена за галон от $3,83 на национално ниво, спрямо средно $3,76 преди една седмица.

Решението на ОПЕК+, съчетано със съществуващата загриженост за цените на газа, даде възможност на републиканците да започнат атака и да обвинят Байдън за увеличените разходи с особен акцент върху енергийната му политика.

"Администрацията на Байдън третира очакваното съкращаване на чуждестранното производство на петрол от ОПЕК+ като "пълна катастрофа" и "враждебен акт" и работи усилено, за да го спре - въпреки това намаляването на вътрешното производство е тяхната изрична цел във федералните области тук у дома," туитира сенатор Лиза Мърковски (R-Аляска).

Жан-Пиер, попитан във вторник дали Байдън си приписва заслугите за спадането на цените на газа и дали трябва да поеме някаква вина за покачването на цените, нарече ситуацията "нюансирана", посочвайки пандемията и войната в Украйна като причини за несигурност.

"Има глобални предизвикателства, с които всички сме се справяли", каза Жан-Пиер. "Когато казвам "всички", имам предвид, че и други страни. Пандемия и войната на Путин. А войната на Путин увеличи цените на бензина на бензиностанциите. Видяхме това през последните няколко месеца."

Решението на ОПЕК+ цели стабилизиране на пазара, убеждава Кремъл

Решението на ОПЕК+ цели стабилизиране на пазара, убеждава Кремъл

Алиансът реши да намали драстично добива на петрол