Решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол с два милиона барела дневно е насочено към стабилизиране на пазара. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи, давайки съгласието си за намаляване на добива на суровината, алиансът е потвърдил пълномощията си като организация, отговорна за стабилността на пазара.

По време на срещата си на във Виена 27-членният алианс пренебрегна призивите на Белия дом да не съкращава производството на петрол и даде зелена светлина на намалението - най-голямото след пандемията от COVID-19 през 2020 г.

ОПЕК+ договори съкращаване производството на петрол

ОПЕК+ договори съкращаване производството на петрол

Намалява с 2 милиона барела на ден от ноември

Организацията каза в изявление, че решението се основава на "несигурността, която заобикаля глобалните икономически перспективи и перспективите на петролния пазар".

Цените на суровия петрол се понижиха през последните месеци на фона на опасения относно спадащото търсене и възможността за глобална рецесия.

Повишаването на цената на суровия петрол може да помогне на Москва, която е изправена пред забрана на Европейския съюз (ЕС) за по-голямата част от нейния износ на суров петрол, която трябва да влезе в сила през декември и опит на Г-7 да ограничи цените на руския петрол.

През юли президентът на САЩ Джо Байдън призова Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол. По-късно ОПЕК+ се съгласи да увеличи производството.

След последното решение на алианса Белият дом заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън е "разочарован" от късогледото решение на ОПЕК+ да намали производството.

САЩ искат ОПЕК+ да не намалява производството на петрол

САЩ искат ОПЕК+ да не намалява производството на петрол

Тъй като подобен ход не отговаря на нуждите на настоящата икономическа ситуация