Аз съм новоизбраният президент, но ще заема този пост едва през следващата година. COVID-19 не зачита дати в календара, той се ускорява в момента. Необходими са спешни действия днес, сега, от сегашната администрация.

Това написа в "Туитър" Джо Байдън, който призова Доналд Тръмп да вземе мерки.

Разтревожен съм от данните за нарастването на заразените, хоспитализациите и фаталните случаи с COVID-19. Тази криза изисква силен и незабавен федерален отговор, който липсва.

Припомняме, че през последните дни страната всеки ден регистрира над 100 000 случая.

В същото време, на последния брифинг на Щаба, Тръмп заяви, че неговата администрация няма да въведе блокади в страната, въпреки нарастващите случаи на COVID-19.

Той отдава рекордното нарастване на случаите отчасти на програмата за тестване на страната, въпреки нарастващата хоспитализация в САЩ.

Тръмп похвали ваксините, няма да налага блокади

Тръмп похвали ваксините, няма да налага блокади

САЩ от началото на ноември регистрират над 100 000 случая на ден

Президентът също така приветства новината, че кандидата за ваксина от Pfizer е определен за 90% ефективен, което той нарече невероятно.

Според него, при различна администрация това не би било възможно, въпреки безпрецедентните глобални усилия за справяне с COVID-19.

Тръмп каза още, че ваксина ще бъде доставена до няколко седмици за уязвими групи от населението, въпреки че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) все още не е дала необходимите одобрения за спешни случаи.

Все още няма информация дали ваксината действа при уязвимо население или само при по-млади и здрави доброволци от проучването.

Вицепрезидентът Майк Пенс призова хората да си мият ръцете, да спазват социално дистанциране и да носят маска, ако дистанцирането не е възможно.

Отбеляза се, че това е първата публична изява на Тръмп след изборите, чийто резултат той все още оспорва.

Той не е отговарял на въпроси на медиите, но в изказването си за първи път е допуснал, че след 20 януари няма да бъде президент.

Стряскащите над 160 000 заразени с коронавируса в САЩ за 24 часа

Стряскащите над 160 000 заразени с коронавируса в САЩ за 24 часа

Рекорд от началото на епидемията

"Която и администрация да дойде на власт", е споменал държавният глава в обзора на свършеното от екипа му.