Американският президент Доналд Тръмп заяви, че неговата администрация няма да въведе блокади в страната, въпреки нарастващите случаи на COVID-19, предаде "Евронюз".

САЩ от началото на ноември регистрират над 100 000 случая на ден.

Тръмп обаче отдава рекордното нарастване на случаите отчасти на програмата за тестване на страната, въпреки нарастващата хоспитализация в САЩ.

Стряскащите над 160 000 заразени с коронавируса в САЩ за 24 часа

Стряскащите над 160 000 заразени с коронавируса в САЩ за 24 часа

Рекорд от началото на епидемията

Президентът също така приветства  новината, че кандидата за ваксина от Pfizer е определен за 90% ефективен, което той нарече невероятно.

Според него, при различна администрация това не би било възможно, въпреки безпрецедентните глобални усилия за справяне с COVID-19.

Тръмп каза още, че ваксина ще бъде доставена до няколко седмици за уязвими групи от населението, въпреки че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) все още не е дала необходимите одобрения за спешни случаи.

Все още няма информация дали ваксината действа при уязвимо население или само при по-млади и здрави доброволци от проучването.

Вицепрезидентът Майк Пенс призова хората да си мият ръцете, да спазват  социално дистанциране и да носят маска, ако дистанцирането не е възможно.

Отбелязва се, че това е първата публична изява на Тръмп след изборите, чийто резултат той оспорва.