Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън се възприема като победител на финалния дебат с Доналд Тръмп в четвъртък, сочи социологическо проучване на Си Ен Ен сред респонденти, които са гледали дебата и избиратели в Северна Каролина, които все още не са решили за кого да гласуват, пише "Гардиън".

Макара че групите не представляват реалните американски избиратели, дава някаква представа за реакцията след дебата, който се проведе по-малко от две седмици преди изборите.

Заключителният дебат Тръмп-Байдън – взаимни обвинения, но по-спокоен тон
Обновена

Заключителният дебат Тръмп-Байдън – взаимни обвинения, но по-спокоен тон

По-ясно изложени позиции...

Тръмп изостава от Байдън в социологическите проучвания и се опита да привлече повече избиратели на последния дебат.

Проучването на американската телевизия е установило, че вторият дебат е бил малко по-слаб като представяне спрямо първия - хаотичен президентски дебат, провел се миналия месец. Тогава 60% от анкетираните определиха Байдън за победител в сравнение с 53% вчера вечерта.

Анкетираните от Северна Каролина нерешили избиратели заявяват, че Тръмп е проявил силата си по време на сегмента за икономиката, докато силата на Байдън е била в "обединяването" на американците.

Байдън предложи мащабна съдебна реформа

Байдън предложи мащабна съдебна реформа

CBS публикува част от интервю с Байдън

Нерешилите избиратели похвалиха финалния дебат като "по-контролиран" и "много по-добър". Почти всички анкетирани от тази група са на мнение, че Байдън е спечелил дебата.

Но проучване с фокусна група от нерешили избиратели, проведено от "Лос Анджелис таймс" и социолога Франк Лунц, показва, че отношението към Байдън не е толкова положително.

Анкетираните използваха следните думи, за да опишат представянето на Байдън: "неясно", "когнитивно увреден", "не искам да кажа грохнал, така че ще кажа стар", "неудобно", "като дядо", "дефанзивен" и "двусмислен". Репортер от АП съобщи, че Тръмп е описван от същата група като "контролиран", "въздържан", "сприхав", "резервиран", "изненадващо президентски" и "измамник".

Барак Обама показа как е гласувал по пощата за Джо Байдън

Барак Обама показа как е гласувал по пощата за Джо Байдън

На видеото Обама дава инструкции как да се гласува по пощата

Малка група от избиратели, които са гледали дебата по PBS NewsHour казват, че дебатът ги е оставил "информирани". Те хвалят модератора Кристен Уелкър, кореспондент на NBC в Белия дом.

Анкетирана от Си Ен Ен жена похвали и бутона за заглушаване на микрофоните.

"Това направи голяма разлика", смята тя.

Дори и в деня, когато САЩ отчетоха повече от 73 000 заразени с коронавирус за ден, някои анкетирани споделят позицията на Тръмп, че фирмите трябва да продължат да работят.

"Както каза Доналд Тръмп, ако спрем икономиката за сметка на хората, няма да има държава повече", коментира анкетиран пред Си Ен Ен.

Както и на първия дебат, поддръжници на Тръмп се оплакват от пристрастност на модератора на дебата към Байдън. Те смятат, че американският лидер е орязван по-често.

"Тръмп свърши добра работа. Лошото бе, че го третираха като дете с изключване на микрофона му. Излагация", написа коментиращ в страницата на Фокс нюз във "Фейсбук" по време на дебата.

Но всъщност Тръмп е говорил малко повече време от Байдън: 41 минути в сравнение с под 38 минути.

Някои от зрителите изразяват разочарование по отношение на темата за "расата", полицейското насилие и съдебната система.

Междувременно Тръмп сподели онлайн анкета на медията Blaze, според която 96% смятат, че американският президент е победил на дебата.

И други проучвания показват, че Байдън е победител на дебата.