Американският президент Джо Байдън подписа три нови изпълнителни заповеди, с които се преразглежда имиграционната политика на предшественика му Доналд Тръмп. Както се очакваше, с тях той отменя някои антиимигрантски решения.

Байдън подготвя нови заповеди в сферата на имиграцията

Байдън подготвя нови заповеди в сферата на имиграцията

Днес президентът на САЩ Джо Байдън ще се подпише под заповеди за голямо преразглеждане

Ще бъде създадена работна група, която да обедини около 700 деца, които са били отделени от семействата си след преминаване на границата между САЩ и Мексико. Само през 2017 и 2018 г. под администрацията на Тръмп поне 5500 деца без документи бяха отнети.

Утвърденият министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас бе избран да оглави новата работна група и да гарантира, че тези деца ще се върнат при семействата и близките си.

Алехандро Майоркас оглавява вътрешната сигурност в САЩ

Алехандро Майоркас оглавява вътрешната сигурност в САЩ

Сенатът утвърди и тази номинация на Байдън

Байдън каза от Белия дом: "Ще работим, за да премахнем моралния и национален срам на предишната администрация, която буквално изтръгна децата от обятията на техните семейства, техните майки и бащи, на границата и без план за събиране на децата, които все още са в ареста и техните родители."

Според NBC, втората заповед ще оцени легалните имиграционни програми, една от които беше прекратена по времето на Тръмп през 2017 г., което позволи на някои деца да дойдат в САЩ, ако ще се съберат със семейството си. Тази заповед ще се обърне и към десетките хиляди търсещи убежище, които също са попаднали в капан на границата между САЩ и Мексико, докато чакат делата им да бъдат разгледани от американски служители.

Още на първия ден от мандата си Байдън се подписа под шест заповеди за имиграцията и днес засилва проимигрантската си програма. Но според експерти усилията на президента са изправени пред логистични предизвикателства и опозицията на някои републиканци.

Съдебни жалби на консервативни групи потенциално могат да забавят дневния ред на Байдън. Миналата седмица федерален съдия временно блокира първия му ход - паузиране на депортациите за 100 дни.