САЩ заявиха, че са готови да наложат санкции на страни, отговорни за боевете в Северна Етиопия на фона на нарастващата хуманитарна криза, съобщава "Дойче веле".

Американският президент Джо Байдън издаде в петък указ, която позволява санкции срещу страни, "съучастници в удължаването" на конфликта в северната част на Етиопия - Тигрей.

В резултат на боевете хиляди хора загинаха, а милиони се нуждаят от хуманитарна помощ.

Етиопия мобилизира армията и я изпраща в опозиционния регион Тигрей

Етиопия мобилизира армията и я изпраща в опозиционния регион Тигрей

Ситуацията в Етиопия може да има сериозни последици за региона

В изявление за медиите, обявяващо заповедта, президентът Байдън заяви, че е "ужасен от съобщенията за масови убийства, изнасилвания, друго сексуално насилие и тероризиране на цивилното население".

Заповедта позволява на Вашингтон да предприема наказателни действия срещу лица в правителствата на Етиопия и Еритрея, Народно-освободителния фронт на Тигрей (TPLF) и регионалното правителство на Амхара, ако страните продължат да "избират конфликт пред преговорите в ущърб на етиопския народ", се казва в изявлението. 

"Санкциите не са насочени към хората от Етиопия или Еритрея, а по-скоро срещу лицата и образуванията, извършили насилието и причинили хуманитарна катастрофа", продължава изявлението.

Тиграй - родното място на Аксум, една от най-великите цивилизации на древния свят

Тиграй - родното място на Аксум, една от най-великите цивилизации на древния свят

Аксум, домът на Савската царица и мястото, където вероятно е съхраняван Ковчегът на завета - кивота

Заповедта установява нов "режим на санкции, насочен към отговорните за удължаване на конфликта, възпрепятстване на хуманитарния достъп или предотвратяване на прекратяване на огъня".

Въпреки че все още не е определен срок за етиопските лидери, висшите служители на администрацията на Байдън казаха пред информационните агенции, че очакват напредък в преговорите през следващите седмици.

Партията на етиопския премиер спечели изборите с огромно мнозинство

Партията на етиопския премиер спечели изборите с огромно мнозинство

Партията за просперитет на Абий е спечелила 410 от 436 места в парламента