В Тиграй от началото на ноември се води война, армията на Етиопия обвини тиграйците в нападение на военна база и кражба на оръжия, БиБиСи представя няколко факта за региона и неговото значение в световната история.

Тиграй е родното място на кралство Аксум описвано като една от най-великите цивилизации на древния свят, някога е била най-мощната държава между Римската и Персийската империи. Смята се, че Аксум е домът на Савската царица.

Руините на град Аксум са обект на световното наследство на ООН. Развалините, датиращ от 1-ви до 13-ти век сл. Хр. разполагат с обелиски, замъци, царски гробници и църква, за която някои вярват, че е пазила Ковчегът на завета - кивота.

Повечето хора в Тиграй са етиопски православни християни. Християнските корени на региона са на 1600 години. Основният език на региона е тигриня, семитски диалект с поне седем милиона души, които го говорят по целия свят.

Тиграй по последна официална оценка (към средата на 2017 г.) е с 5 247 005 жители. Тиграй граничи с Еритрея на север, Судан на запад, регион Амхара на юг и регион Афар на изток и югоизток. 

В древността кралство Аксум е търговска империя, съществува приблизително от 100-940 г. Според Книгата на Аксум първата столица на Аксум, Мазабер, е построена от Итиопис, син на Куш. По-късно столицата е преместена в Аксум в Северна Етиопия. Кралството използва името "Етиопия" още през 4 век.

Империята на Аксум се простира в днешните Еритрея, Етиопия, Джибути, Судан, Йемен и Саудитска Арабия. По времето на управлението на Ендубис в края на 3-ти век, кралството започва да сече собствени монети, приема християнството през 325 или 328 г. при цар Езана и е първата държава, която някога е използвала кръст върху своите монети.

Армията на Етиопия обвинява ръководителя на СЗО, че подкрепя Тиграй

Армията на Етиопия обвинява ръководителя на СЗО, че подкрепя Тиграй

Тигрей доминираше политиката на Етиопия с десетилетия, преди Абий Ахмед да стане премиер