Президентът на Съединените щати Джо Байдън подчерта в сряда по време на обръщение към Общото събрание на ООН, че ядрена война "никога не трябва да се води", пишат СиЕнЕн, "Уолстрийт джърнал" и други медии.

Байдън подчерта, че такава война "не може да бъде спечелена". Президентът на САЩ призова страните по света "отново да се ангажират с укрепването на режима за неразпространение на ядрено оръжие чрез дипломация".

Байдън заяви, че "без значение какво друго се случва в света, САЩ са готови да преследват критични мерки за контрол на оръжията".

Той осъди последните коментари на Русия, като каза, че "те отправят безотговорни ядрени заплахи за използване на ядрени оръжия". Байдън също така отбеляза, че "Китай провежда безпрецедентно по отношение на ядреното изграждане без никаква прозрачност".

Путин обяви частична военна мобилизация
Обновена

Путин обяви частична военна мобилизация

Москва е готова да използва "всички налични средства", за да се защити

Байдън коментира, че Вашингтон не "се стреми към Студена война с Китай". Той повтори, че САЩ все още са "отдадени на политиката за един Китай", като добави, че искат само "да насърчават мира и стабилността в Тайванския пролив".

Байдън увери, че докато САЩ "управляват геополитическите тенденции, те ще се държат като разумен лидер", твърдо заявявайки, че Вашингтон не "търси конфликт". Американският президент отново подчерта, че Вашингтон се противопоставя на "едностранните промени от всяка страна".

Байдън добави, че Съветът за сигурност на ООН трябва да стане по-приобщаващ, за да отговори по-добре на новата ситуация в света, добавяйки, че също така смята, че използването на вето трябва да се въздържа, освен "в редки, извънредни ситуации".

По време на речта си на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН Байдън призова за разширяване на съвета, като каза, че ООН трябва да увеличи броя на своите постоянни и непостоянни членове и спомена в това отношение Африка, Латинска Америка и Карибите.

Русия е нарушила основните параметри на Хартата на ООН, като е нахлула в Украйна. "През последната година нашият свят преживя голямо сътресение... брутална, ненужна война. Война, избрана от един човек", каза Байдън в речта си.

"Докато се срещаме днес, самата основа на Хартата на ООН за стабилен и справедлив ред, основан на правила, е атакувана от онези, които желаят да я разрушат или изкривят за собствена политическа изгода", отбелязвайки, че хартата от 1945 г. е договорена от граждани, "обединени в своя ангажимент да работят за мир".

Байдън отрече твърденията на руския президент Владимир Путин, че Москва "е трябвало да действа", тъй като е била заплашена, твърдейки, че не са отправяни заплахи от западни страни. Вместо това основната цел на Москва е да унищожи правото на Украйна да съществува като държава, подчерта президентът.

"Тази война е за унищожаване на правото на Украйна да съществува като държава, ясно и просто, правото на Украйна да съществува като народ. Където и да сте, в каквото и да вярвате, това трябва... да смрази кръвта ви".

"Ние ще бъдем солидарни с Украйна", обеща Байдън, обяснявайки, че САЩ са "решени да защитават и укрепват демокрацията - у дома и по света". Коментирайки хранителната криза, той настоя, че санкциите срещу Русия не са насочени към износа на селскостопански продукти и че Москва е виновна за влошаващата се продоволствена несигурност.

Столтенберг: Действията на Путин ще доведат до ескалация на конфликта в Украйна

Столтенберг: Действията на Путин ще доведат до ескалация на конфликта в Украйна

Заплахата за използване на ядрени оръжия е опасна и безразсъдна реторика