Мобилизирането на хиляди допълнителни войници от руския президент Владимир Путин за войната в Украйна ще ескалира конфликта. Неговата заплаха за използване на ядрени оръжия е "опасна и безразсъдна реторика". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той каза пред Ройтерс, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но че тя ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руската инвазия на 24 февруари.

По думите му действията на Путин показват, че войната не върви според плановете му и е ясно, че руският президент е направил голяма грешна сметка.

Еднопосочните полети от Русия се разпродадоха, след като Путин обяви частична мобилизация

Еднопосочните полети от Русия се разпродадоха, след като Путин обяви частична мобилизация

Съобщението породи страх, че на мъжете в боеспособна възраст няма да им бъде разрешено да напуснат страната

Путин мобилизира 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, намеквайки на Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

Ще направим така, че в Москва да няма недоразумения как точно ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква ситуация или какъв вид оръжия могат да използват. Най-важното нещо е да предотвратим това да се случи и затова бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия относно безпрецедентните последствия", каза Столтенберг, визирайки използването на ядрени оръжия от Русия.

Съобщението последва нарастващите жертви и неуспехите на бойното поле за руските сили, които бяха прогонени от райони, които бяха превзели в североизточна Украйна при украинска контраофанзива този месец.

Европейските лидери реагираха остро на обявената от Русия частична мобилизация

Европейските лидери реагираха остро на обявената от Русия частична мобилизация

Според Европейската комисия (ЕК) изявленията на Путин означават, че той иска ескалация на войната