Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не вярва светът да позволи на руския лидер Владимир Путин да използва ядрено оръжие, съобщава "Ройтерс".

В интервю за германската телевизия "Билд" той предупреди, че светът не бива да се страхува от заплахите на Путин, тъй като това само ще насърчи Русия да се опита да завземе повече територии.

"Не вярвам, че Путин ще използва тези оръжия (ядрени - б.р.). Не мисля, че светът ще му позволи да използва тези оръжия", отбеляза Зеленски.

Тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната.

Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Украйна предвидила мобилизацията в Русия - войната не върви по плана на Москва
Обновена

Украйна предвидила мобилизацията в Русия - войната не върви по плана на Москва

Каква е реакцията на Запада?

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

Той обвини Запада в "ядрен шантаж" срещу Русия и предупреди, че Москва също има "различни оръжия за унищожение" и е готова да използва "всички налични средства", за да се защити.

Последваха остри реакции от Запада. Редица западни лидери разчетоха хода на руския президент като признак за слабост и провал на плана на Москва за инвазията в Украйна.

Китай пък призова страните да постигнат прекратяване на огъня и край на войната чрез диалог и преговори и да намерят решение, което да отчита разумните интереси на всички страни в областта на сигурността, колкото е възможно по-скоро.

Байдън към Путин: Не мислете за ядрено оръжие!

Байдън към Путин: Не мислете за ядрено оръжие!

Отговорът на САЩ ще зависи от мащаба на действията на Русия, но ще бъдат мащабни