Какво би казал президентът на САЩ Джо Байдън на Владимир Путин, ако смята да използва оръжия за масово унищожение в Украйна - "Недейте, недейте, недейте!" Този отговор дава Байдън в интервю за CBS.

А на въпрос за това какви биха били последствията от използването им от Путин, Байдън отвръща: "Мислите, че ще ви кажа, дори и да знам точно какви ще бъдат те? Разбира се, че няма да го направя. Те ще бъдат мащабни."

Отговорът на САЩ ще зависи от мащаба на действията на Русия, става ясно от думите на президента.

По думите на Байдън обаче при такава ситуация Русия "ще се превърне в най-големия парий в света някога".

CBS припомня последния пакет от военна помощ за Украйна, която администрацията на Байдън обяви и която е на стойност 600 млн. долара. Целта е да се подпомогне украинската армия да поддържа темпото на борбата си срещу Русия, което постигна в контранастъплението, започнато в началото на септември месец.

Освен три пъти повторения призив "Недейте!" да се използват химически или тактически ядрени оръжия, Байдън коментира и че едно такова решение би означавало да се промени лицето на войната от всичко установено след Втората световна война.

Украйна не изключва ограничена ядрена война с Русия

Украйна не изключва ограничена ядрена война с Русия

Според главнокомандващия украинската армия перспективата за Трета световна война е видима

В първите дни на войната, на 27 февруари, Путин публично разпореди стратегическите ядрени сили да бъдат приведени в така наречения от него "режим на специална готовност". В публично достъпните документи не е ясно какво предвижда този режим, тъй като терминология не се използва. През следващите седмици и месеци служители на западното разузнаване заявиха обаче, че не са забелязали някакви особени промени в работата на руските ядрени сили.

Вчера обаче руския президент Владимир Путин в Самарканд за първи път коментира успеха на украинската контраофанзива и провала на т.нар. руска специална операция, както и отстъплението на руската армия. По думите му Русия не воюва с "реалната си армия" и с пълните си възможности в Украйна.

САЩ и Киев преговарят Украйна да получи "Пейтриът" и F-16

САЩ и Киев преговарят Украйна да получи "Пейтриът" и F-16

До два месеца Пентагонът може да достави NASAMS

Цялото интервю на Джо Байдън ще бъде излъчено по телевизионния канал в неделя вечерта.