Мобилизацията в Русия беше предвидима стъпка, която ще се окаже изключително непопулярна и показва, че войната не върви според плана на Москва. Това заяви пред "Ройтерс" Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент.

По негови думи руският лидер Владимир Путин се опитва да прехвърли вината за започването на "непредизвикана война" и влошаващата се икономическа ситуация в Русия върху Запада.

Кметът на Киев Виталий Кличко отсече, че "мобилизацията и ядрените заплахи, обявени от Путин, няма да помогнат на агресора в стремежа му да завладее и унищожи Украйна и украинците".

"Тиранинът най-после започна процесите, които ще го погребат в страната му. И цивилизованият свят трябва най-накрая да разбере, че злото трябва да се изкорени, а не да се говори за някакви илюзорни "мирни преговори", настоя той.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс пък разтълкува мобилизацията и предстоящите референдуми като признак, че Москва губи конфликта в Украйна.

Неспазването на обещанията на Путин да не мобилизира части от населението си и незаконното анексиране на части от Украйна са признание, че неговата инвазия се проваля, изтъкна той.

Никакви заплахи и пропаганда не могат да скрият факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна и Русия се превръща в глобален парий, допълни още министърът.

Речта на руския президент Владимир Путин беше тревожна ескалация и заплахите, които той отправи в нея, трябва да се приемат сериозно, заяви от своя страна британският външен министър Джилиан Кийгън пред "Скай нюз".

"Очевидно това е нещо, което трябва да приемем много сериозно, защото, знаете ли, ние нямаме контрол - всъщност, не съм сигурна, че и той има контрол. Това очевидно е ескалация", отбеляза тя.

Путин обяви частична военна мобилизация
Обновена

Путин обяви частична военна мобилизация

Москва е готова да използва "всички налични средства", за да се защити

Вицеканцлерът на Германия Робърт Хабек също определи като по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна обявената по-рано частична военна мобилизация в Русия.

Пред "Ройтерс" той заяви, че германското правителство обмисля своя отговор.

По думи на Хабек това е "поредната лоша и погрешна стъпка на Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме политически относно това как да отговорим".

Германският канцлер Олаф Шолц вижда в частичната военна мобилизация на Русия признаци, че атаката на Москва срещу Украйна не е успешна. 

Министерството на външните работи на Китай пък призова страните да постигнат прекратяване на огъня и край на войната чрез диалог и преговори и да намерят решение, което да отчита разумните интереси на всички страни в областта на сигурността, колкото е възможно по-скоро. 

В изявлението на Китай се изразява надежда международната общност да създаде условия и пространство за такива преговори.

Позицията на Китай по отношение на Украйна е последователна и ясна, заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин на редовен брифинг.

Рамзан Кадиров се закани: Остава малко време за почивка, ще бъде много, много лошо

Рамзан Кадиров се закани: Остава малко време за почивка, ще бъде много, много лошо

Чеченският лидер обяви нова тактика на специални операции в Украйна

От своя страна посланикът на Съединените щати в Украйна Бриджит Бринк отбеляза, че решението на Русия да проведе частична мобилизация и референдуми за независимост в окупираните региони на Украйна са "признаци на слабост".

"Фиктивните референдуми и мобилизацията са признаци на слабост, на руски провал. Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия за уж анексирана украинска територия и ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", написа тя в Туитър.

С позиция излезе и премиерът на Нидерландия Марк Рюте. По негови думи заповедта за военна мобилизация в Русия е знак за паника в Кремъл, която не трябва да се приема като пряка заплаха за пълномащабна война със Запада.

"Мобилизацията, призоваването за референдуми в Донецк - всичко това е знак за паника. Неговата реторика (на Путин - б.р.) за ядрените оръжия е нещо, което сме чували много пъти преди, и не ни изненадва", отбеляза той и призова за запазване на спокойствие.

Русия ще се опита да унищожи Украйна и да промени границите й, предупреди полският премиер Матеуш Моравецки по повод частичната мобилизация.

Ще направим всичко възможно с нашите съюзници, така че НАТО да подкрепи Украйна още повече, за да може тя да се защити, увери той и призова за повече помощ за Киев от западните съюзници.

Литва постави силите си за бързо реагиране в повишена готовност

Литва постави силите си за бързо реагиране в повишена готовност

Латвия няма да издава визи на руснаци, бягащи от мобилизацията

Финландия следи отблизо ситуацията в съседна Русия след заповедта на президента Владимир Путин за военна мобилизация. Това обяви и министърът на отбраната на скандинавската страна Анти Кайконен.

Що се отнася до околностите на Финландия, мога да кажа, че военната ситуация е стабилна и спокойна, увери той и допълни, че финските отбранителни сили.

Според говорителя на Европейската комисия по външната политика Питър Стано пък решението на руския президент е "просто още едно доказателство, че Путин не се интересува от мира, а е заинтересован от ескалацията на тази агресивна война".

"Това е пореден знак за неговото отчаяние от това как върви агресията му срещу Украйна. Той се интересува само от по-нататъшно напредване на неговата разрушителна война, която вече има толкова много лоши последици по целия свят", отбеляза той.

В речта си Путин аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

Той обвини Запада в "ядрен шантаж" срещу Русия и предупреди, че Москва също има "различни оръжия за унищожение" и е готова да използва "всички налични средства", за да се защити.

И Шойгу воюва с "колективния Запад", призовава 300 хил. резервисти

И Шойгу воюва с "колективния Запад", призовава 300 хил. резервисти

5937 руски военнослужещи са загинали срещу поне 61 000 убити украинци