Силите за бързо реагиране на Литва са поставени в повишена готовност, за да се предотврати всякаква провокация от страна на Русия. Това обяви литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас, цитиран от "Ройтерс".

Той добави, че решението е взето, тъй като руската военна мобилизация "също ще се проведе близо до нашите граници" - в руския ексклав Калининград, и Литва "не може просто да гледа".

Междувременно Латвия заяви, че ще се консултира със съюзници и партньори относно новото развитие на войната в Украйна "и ще обсъди възможни допълнителни мерки за сигурност в региона".

Латвийският външен министър Ринкевичс също посочи, че от съображения за сигурност Латвия няма да издава хуманитарни или други визи на руски граждани, които искат да избегнат мобилизацията, и ще запази визовите си ограничения.

Украйна предвидила мобилизацията в Русия - войната не върви по плана на Москва
Обновена

Украйна предвидила мобилизацията в Русия - войната не върви по плана на Москва

Каква е реакцията на Запада?

По-рано днес руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната.

Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

Той обвини Запада в "ядрен шантаж" срещу Русия и предупреди, че Москва също има "различни оръжия за унищожение" и е готова да използва "всички налични средства", за да се защити.

Последваха остри реакции от Запада. Редица западни лидери разчетоха хода на руския президент като признак за слабост и провал на плана на Москва за инвазията в Украйна.

Путин обяви частична военна мобилизация
Обновена

Путин обяви частична военна мобилизация

Москва е готова да използва "всички налични средства", за да се защити