Президентът на САЩ Джо Байдън похвали смелостта на 19 републикански сенатори, които във вторник подкрепиха законопроекта за инфраструктура за 1 трилион долара и заяви, че този пример дава надежда за разрешаване на други трудни въпроси чрез партийно сътрудничество, предаде "Ройтерс".

Байдън каза, че споразумението все още е възможно дори и в политически поляризирана Америка, а не е реликва от по-ранна епоха, както твърдят някои. "Никога не съм вярвал в това и все още не вярвам, каза президентът на демократите пред репортери. "Тук в този законопроект ние доказахме, че все още можем да се съберем, за да направим големи неща - важни неща - за американския народ", каза той.

Контролираният от демократите Сенат във вторник прие огромния законопроект за инфраструктурата с 69 гласа "за" срещу 30 гласа "против". Но мярката все още трябва да премине в Камарата на представителите, където демократите имат малко мнозинство и вече са в противоречие дали да осигурят бързото преминаване или да изчакат приемането на придружителна мярка за 3,5 трилиона долара.

US Сенатът е по-близо до приемането на инфраструктурния план на Байдън

US Сенатът е по-близо до приемането на инфраструктурния план на Байдън

Модернизацията е за над 1 млрд. долара

Байдън каза, че е необходимо да се правят компромиси, за да функционира демокрацията, в отговор на въпрос дали същото може да се постигне и по други разделящи въпроси, като например гласоподавателните права, полицейската реформа или правата на гейовете.

Вицепрезидентът Камала Харис също приветства подхода към търсене на диалог.

Припомняме, че в края на юли, пакетът за модернизиране на американската инфраструктура не премина процедурно гласуване в Сената на САЩ поради съпротивата на републиканците.

На 24 юни президентът заедно с група сенатори договориха пакет на стойност 1,2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата на страната.

Байдън: Инфраструктурният план за $2,25 трлн. създава милиони работни места

Байдън: Инфраструктурният план за $2,25 трлн. създава милиони работни места

Досега групи от обществото са били изключени от реформите