Американският президент Джо Байдън заяви, че е провел много добра среща с турския си колега Реджеп Ердоган в понеделник, предаде Анадолската агенция. Изказването на Байдън дойде след срещите между турската и американската делегации, започнали след двустранния разговор на лидерите.

Срещата на четири очи в щаба на НАТО след срещата на върха продължи 45 минути. Двамата лидери се срещнаха за първи път, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари.

Ердоган се радва на диалог с Гърция, но не вижда подкрепа от НАТО срещу тероризма

Ердоган се радва на диалог с Гърция, но не вижда подкрепа от НАТО срещу тероризма

Макрон е готов на уважителни отношения с Ердоган

Припомняме, че през април отношенията между двете държави се обтегнаха, след като Байдън обяви решението си да признае за геноцид избиването на арменците в Османската империя през 1915 г. 

Позицията на Турция по отношение на руските зенитно-ракетни системи С-400 остава непроменена. Това заяви от своя страна Ердоган на пресконференция след разговора с Байдън. Този договор бе друг сериозен конфикт между държавите. В началото на юни, Турция обяви, че С-400 не представляват заплаха за сигурността на Северноатлантическия алианс.

Срещата на върха на НАТО, която събра ръководителите на държави-членки и правителства, започна в понеделник в Брюксел. Лидерите на НАТО провеждат двустранни срещи в кулоарите на срещата на върха.

Преди да се срещне с Байдън, турският президент се е срещнал и с други световни лидери по време на срещата, включително германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън.