Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън води на държавния глава Доналд Тръмп с рекордните 17% във финалната фаза на предизборната кампания, показва социологическо проучване на Opinium Research и "Гардиън".

57% от анкетираните възнамеряват да гласуват за Байдън, докато 40 на сто казват, че ще заявят подкрепата си за президента.

Джо Байдън с най-голямата преднина в историята на социологическите проучвания в САЩ

Джо Байдън с най-голямата преднина в историята на социологическите проучвания в САЩ

С други думи Байдън е първият кандидат, който е с над 50% подкрепа в този етап от кампанията

Разликата от 17% е дори по-голяма от проучването на Си Ен Ен от по-рано този месец, когато бе съобщено, че 57% подкрепят Байдън, а 41% - Тръмп. Подобна разлика имаше Роналд Рейгън преди победата си през 1984 г. Четири години по-късно кандидатът на демократите Майкъл Дукакис води със 17% на Джордж Буш, но в крайна сметка загуби. Тогава обаче социологическото проучване е било направено през юли, достатъчно време Буш да стопи разликата.

Три седмици преди изборите и милиони американци вече са гласували, някои републиканци се страхуват от разгром в битката за Белия дом, Сената и Камарата на представителите.

Тръмп скъси преднината на Байдън до 5 пункта

Тръмп скъси преднината на Байдън до 5 пункта

Оспорвана борба за Белия дом

Откритията на Opinium за "Гардиън" показват, че последният месец няколко събития сериозно са наклонили везните в полза на демократите. Посочват се фактори като смъртта на съдията от Върховния съд Рут Гинсбърг, катастрофалният дебат на Тръмп с Байдън и избухналото огнище на коронавирус в Белия дом, където самият президент дори се зарази.

От септември Байдън е привлякъл 5% от нерешилите избиратели за кого да гласуват.

Без втори дебат между Тръмп и Байдън

Без втори дебат между Тръмп и Байдън

Точка на спор между двамата кандидати за Белия дом

Бившият вицепрезидент води в сфери като здравеопазването, отношенията между расите, пазара на труда и дори икономиката (45% срещу 43%), където Тръмп постоянно бе пред кандидата на демократите. Репутацията на Тръмп на успешен бизнесмен бе засегната от разкритията на вестник "Ню Йорк таймс", че е плащал много малки данъци.

Проучването също разкрива някои ключови различия спрямо изборите през 2016 г., когато Тръмп победи Хилари Клинтън в Избирателната колегия.

Тръмп и Клинтън са непопулярни сред американците. 42% от американците силно не одобряват управлението на държавния глава. 52% на сто от американците одобряват предизборната кампания на Джо Байдън.

Над $500 млн. похарчил Джо Байдън за агитация

Над $500 млн. похарчил Джо Байдън за агитация

Сумата е използвана за реклама в телевизията, радио и интернет

Клинтън също е била по-малко симпатична на американците. През 2020 г. Байдън (57%) е по-харесван от Тръмп (32%). И докато обвинението на Доналд Тръмп към Клинтън, че е "измамница", се приемаше по-добре от американците, опитите му да представи Байдън като умствено нестабилен явно на този етап са безуспешни. 48% от анкетираните смятат, че 77-годишният Байдън е с по-добро умствено здраве от Тръмп (44%).

62% от американците, които са гласували за Тръмп през 2016 г., но не мислят да го направят тази година, заявяват, че действията на администрацията в борбата с коронавируса са причината да оттеглят подкрепата си. 47% пък отбелязват, че личността и поведението на Тръмп са ги накарали да променят мнението си.

Тръмп отсече: Няма да участвам във виртуален дебат с Джо Байдън

Тръмп отсече: Няма да участвам във виртуален дебат с Джо Байдън

"Това не е приемливо за нас"

По отношение на гласуването по пощата и в избирателните секции, 75% възнамеряват да гласуват по пощата за Байдън, 22% само за Тръмп, а 55% от тези, които ще отидат до секциите, ще гласуват за Тръмп, а 42% за Байдън.

Само 30% очакват да разберат победителя в изборната нощ.

50 на сто от анкетираните се тревожат, че ако Тръмп изгуби изборите, той няма да ги признае. 66% от поддръжниците на президента на САЩ се опасяват от опорочаване на вота.

Проучването на Opinium е проведено от 8 до 12 октомври и в него са участвали 2003 души.