Президентът на САЩ Джо Байдън обяви сформирането на комисия, която ще проучи възможността за разширяване състава на Върховния съд на страната, информира "Гардиън".

С предложението за създаване на комисия Байдън изпълнява предизборно обещание за предприемане на съдебна реформа, включително разширяване броя на съдиите и налагане на определен срок на мандата на върховния съдия. Това се случва на фона на все повече призиви от прогресивни активисти за прокарване на съдебна реформа.

По време на президентството си Доналд Тръмп назначи трима върховни съдии. Едното от местата трябваше да бъде запълнено от кандидат, издигнат от бившия президент Барак Обама, но републиканците не позволиха с мнозинството си в Сената. Резултатът от всичко това е превръщането на състава на Върховния съд в един от най-идеологически консервативните в съвременната история на държавата.

Байдън издаде заповед комисията да завърши с доклада си в рамките на 180 дни от първата среща. Комисията ще включва експерти, в която влизат експерти по конституционно право, бивши федерални съдии, активисти и други прависти.

Съпредседатели на комисията са Боб Бауър и Кристина Родригес.