Политици и активисти в борбата срещу климатичните изменения по света са ужасени от безпрецедентните горски пожари в Австралия. Те предупреждават, че унищожението е важно напомняне за разрастващата се климатична криза, пише "Гардиън".

Военен кораб евакуира хиляди блокирани от пожарите на плаж в Австралия

Военен кораб евакуира хиляди блокирани от пожарите на плаж в Австралия

4000 души са потърсили спасение на морския бряг

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън коментира, че пожарите, които започнаха по време на най-топлата година в историята на Австралия, не подлагат на съмнение последиците от климатичните промени.

"С пожарите в Австралия и топенето в Арктика ясно е, че сме в критично положение с климата", обяви Клинтън и подкрепи наградата Earthshot за защита на околната среда, описвана от сър Дейвид Атънбъро като "най-престижната награда за екология в историята".

Кандидатът за президент на САЩ Бърни Сандърс заяви, че сцените в Австралия ще зачестяват по света и призова за действия.

"Случващото се в Австралия днес ще става все по-често по света, ако не предприемем агресивни действия за борба с климатичните промени и не трансформираме нашата енергийна система с изоставяне на изкопаемите горива. Бъдещето на планетата е пред опасност. Трябва да реагираме", призовава Сандърс.

Деветима загинали и стотици унищожени имоти при пожарите в Австралия

Деветима загинали и стотици унищожени имоти при пожарите в Австралия

Пушекът от пожарите е видим на повече от 2000 километра разстояние

Премиерът на Австралия Скот Морисън е остро критикуван за отклоняване на всякакви разговори за политиката за борба с климатичните промени по време на кризата с пожарите. В четвъртък той призна, че има връзка между намаляването на емисиите и опазването на околната среда, но според него политиките на правителството в тази област са адекватни.

Грета Тунберг, обявена за "Личност на годината" на 2019 на списание "Тайм", сподели масови евакуации и видео с унищожението в Австралия под хаштага "Това е добре".

Пожар изпепели град в Австралия, 4000 души са в капан

Пожар изпепели град в Австралия, 4000 души са в капан

Жителите са потърсили спасение от огъня, скачайки в морето

Медиите по света отделят голямо внимание на пожарите в Австралия. Изданията пишат за "апокалиптичните" пожари, блокирали хиляди хора на австралийски плажове, превръщайки небето в кърваво червено.

В Нова Зеландия, където ледниците станаха кафяви и небето червено заради дима от Австралия, мнозина разкритикуваха Морисън. "Грийнпийс" сравни лидерството му с това на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която е хвалена за водещата роля на страната й.