Върховният съд в Беларус осъди във вторник бивш претендент в президентската надпревара през 2020 г. на 14 години затвор по обвинения в корупция по дело, което се смята за политически мотивирано, съобщава АП. 

Виктор Бабарико, бившият главен изпълнителен директор на руска банка, се опита да се кандидатира на изборите срещи авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко на изборите миналата година.

Бабарико бе арестуван два месеца преди гласуването през август 2020 г. Арестът му изкара хиляди протестиращи по улиците, а по това време той бе широко възприеман като водещ претендент в изборите.

В Беларус забраниха на двамата основни опоненти на Лукашенко да участват в изборите

В Беларус забраниха на двамата основни опоненти на Лукашенко да участват в изборите

Последните кандидати, които имаха някакъв шанс да победа над Лукашенко

Бабарико остана в затвора след ареста си и отхвърли обвиненията за корупция срещу него като политически насочени. Във вторник той бе признат за виновен за вземане на подкуп и пране на пари.

Съдът постанови 14-годишна присъда със затвор и глоба, приблизително еквивалентна на 57 000 долара. Той няма да може да обжалва присъдата на Върховния съд.

Преизбирането на Лукашенко за шести мандат миналата година предизвика месеци на масови протести, най-големият от които събра 200 000 души. Опозицията отказа да признае резултатите от изборите, като заяви, че вотът е манипулиран.

Властите отговориха на демонстрациите с мащабни репресии, при която над 35 000 души са арестувани, а хиляди са бити от полицията.

"Виктор Бабарико бе осъден на 14 години лишаване от свобода в поправителна колония при строг режим на сигурност", предаде във вторник агенция БелТА. Той е лишен от правото да заема длъжности, свързани "с изпълнението на организационни и административни задължения за срок от пет години".

Повечето лидери на опозицията са затворени или принудени да напуснат страната.

Литва даде дипломатически статут на офиса на Тихановская

Литва даде дипломатически статут на офиса на Тихановская

Ландсбергис: Беларуското демократично представителство в Литва е официално акредитирано