Беларус одобри асиметричен списък на санкциите срещу балтийските държави в отговор на приетите преди това санкции срещу Минск. Това съобщи на пресконференция в Москва ръководителят на белоруското външно министерство Владимир Макей, съобщава ТАСС.

"Вчера се разбрахме за предложения, които вече са одобрени, за налагане на асиметрични санкции срещу съответния персонал на Литва, Латвия и Естония", каза той.

Макей вярва, че президентските избори в Беларус са използвани от някои страни, за да се опитат да дестабилизират страната. "За съжаление за пореден път в страните от бившия Съветски съюз изборите бяха използвани от външни и вътрешни сили, за да се опитат да дестабилизират социално-политическата и икономическата ситуация".

Прибалтийските страни удариха със санкции Лукашенко, други беларуски властници

Прибалтийските страни удариха със санкции Лукашенко, други беларуски властници

Изпревариха колебаещия се ЕС

Макей заяви, че Минск е категорично против революционните сътресения, организирани от външни сили. "Всяка революция винаги води до проливане на кръв. И ние сме категорично против всякакви революционни сътресения, особено тези, организирани отвън, по улиците на нашите градове".

"Само спокойно еволюционно движение напред ще доведе до възстановяване на мира и спокойствието, стабилността в страната, държавата и обществото". В тази връзка Макей също отбеляза след приключването на преговорите с руския външен министър Сергей Лавров, че те "имаха общо разбиране за процесите, протичащи в Беларус". "Обсъдихме тези проблеми със Сергей Викторович много подробно и, разбира се, се разбрахме за ясно взаимодействие в рамките на различни международни и регионални организации и за тясно взаимодействие, ако е необходимо, в отделни държави."

Беларус подкрепя дейността на журналистите в рамките на закона, но е категорично против умишленото бичуване на властите, каза Макей. "Ние се застъпваме за това журналистите да могат безопасно да извършват своите дейности в рамките на съществуващото законодателство, в рамките на съответните международни правила, но ние сме категорично против факта, че журналистите целенасочено или умишлено се стремят да участват във всякакви незаконни действия, в действия, свързани с нарушение на закона, едно е, когато журналистът дава информация обективно, друго е, когато провежда целенасочен поток, където бичуват само властите".

Болтън: Русия няма да позволи цветна революция в Беларус, а ЕС само говори

Болтън: Русия няма да позволи цветна революция в Беларус, а ЕС само говори

Лукашенко изключи възможност за гражданска война

Макей заяви, че вътрешните противоречия в Беларус ще бъдат премахнати в близко бъдеще. "Разбрахме се, че в най-близко бъдеще вътрешните противоречия в Беларус ще бъдат премахнати и страната ни ще възстанови дългосрочния си статут на спокойна, отворена и гостоприемна държава в центъра на Европа".

"Повярвайте ми, нашето общество спокойно и независимо, без натиск от заинтересовани външни сили, в рамките на уважителен диалог, ще определи бъдещето на своята суверенна и независима белоруска държава и нашите споразумения с руската страна в двустранни формати, по многостранни интеграционни пътища, съюзническите ангажименти ще допринесат за спокойствие и движение напред".

Макей благодари на Лавров за твърдата, балансирана и конструктивна позиция на Русия, насочена към подкрепа на Беларус, нейния суверенитет и независимост. Според Макей той е информирал подробно Лавров за мерките, предприети от беларуските власти за нормализиране на ситуацията в страната, за бъдещата конституционна реформа, контактите на Минск със западните страни и международни организации по тези въпроси. "Както и преди, отбелязахме абсолютната съвместимост на позициите и изразихме взаимно желание да продължим сътрудничеството, за да изключим всякакъв натиск върху Беларус при решаването на вътрешни проблеми".

Конституционната реформа в Беларус е най-добрият вариант за нормализиране на диалога в обществото, каза Макей. Той не посочи сроковете за подготовка на Конституцията, но увери, че по измененията се работи. "Сега се създава работна група, в която се подготвят конкретни изменения. Разбира се, обсъждането на измененията ще се проведе с всички категории население. Не изключвам да бъде създадена някаква структура, в рамките на която тези изменения ще бъдат обсъдени. Смятаме, че това е най-добрият вариант, без да се нарушава законодателството, да се организира деескалацията на процесите, които протичат в републиката".

Макей вярва, че събитията, които се случват в Беларус, връщат отношенията с някои европейски партньори много години назад, въпреки че има единодушно мнение за въздействието на протестите върху отношенията.

Експерти на ООН знаят за 450 случая на изтезания в Беларус
Обновена

Експерти на ООН знаят за 450 случая на изтезания в Беларус

Стотици ученици и студенти бойкотираха началото на учебната година в Беларус

"Много преди изборите, когато се срещнахме с нашите европейски партньори и обсъдихме различни перспективи за развитието на ситуацията, бяхме абсолютно единодушни в мнението, че всяка улица, всякакви насилствени демонстрации ще върнат отношенията ни назад с много години. За съжаление, това се случи. И тогава всички се съгласиха, че това не трябва да се допуска", коментира той.

"Днес трябва да отговорим предимно на вътрешни и външни предизвикателства, организирани отвън". Макей отбеляза, че след изборите, Беларус се озова в зона на "висока политическа турбуленция". "Днес има известна политическа конфронтация, но нивото на интензивност вече е много по-ниско".

"Очевидно е, че балансираната и изключително ясна позиция на Русия действа като противотежест, която ограничава външните сили от открита намеса във вътрешните работи на Република Беларус. Това от своя страна ни дава възможност да успокоим ситуацията, да установим диалог с обществото и да определим изходите от настоящата ситуация", добави той.

Според него Москва и Минск не са прекратили взаимодействието си, въпреки редица неблагоприятни фактори. "От началото на годината под формата на видеоконференции проведохме редица важни събития, които допринесоха за поддържане на постигнатото ниво на регионална сигурност, задълбочаване на взаимодействието в областта на спазването на правата на човека и в консулската сфера".

САЩ обмисля санкции срещу 7 беларуси за фалшифициране на избори и насилие срещу протестиращи

САЩ обмисля санкции срещу 7 беларуси за фалшифициране на избори и насилие срещу протестиращи

"Минимално усилие", да се "назоват и посрамят" и да "носят известна отговорност"