Един от последните останали членове на Координационния съвет на опозицията в Беларус е задържан от маскирани мъже днес, обявиха колегите му, информира АФП.

Максим Знак, който работи като адвокат на задържания бивш кандидат за президент Виктор Бабарико, трябваше да участва във видеоразговор, но не се появи. Вместо това той е изпратил думата "маски" на групата, обявиха от пресслужбата на Бабарико.

Помпео се закани с още санкции за Беларус

Помпео се закани с още санкции за Беларус

САЩ със съюзници искат съд на лицата, замесени в нарушения на човешките права

Отбелязва се още, че свидетел е видял 39-годишния Знак проснат на улицата до офиса му от няколко мъже с цивилни дрехи и маски.

Заедно със Светлана Алексиевич, 72-годишният нобелов лауреат, Знак е последният от седемте членове на управителния орган на Координационния съвет, които са свободни.

Другите са задържани или принудени да напуснат Беларус.

Армиите на Русия и Сърбия тренират в Беларус

Армиите на Русия и Сърбия тренират в Беларус

Ведомството уточнява, че руските и сръбските сили ще пристигнат в Беларус от 10 до 15 септември

Задържането на Знак идва ден след ареста на най-известната опозиционна личност в Беларус, Мария Колесникова, която беше арестувана на границата с Украйна.

Опозицията създаде Координационен съвет за гарантиране на мирен преход на властта, след като опозиционният кандидат Светлана Тихановска отхвърли обявената от президента Александър Лукашенко победа на президентските избори на 9 август. Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.

Колесникова и лидери на протестите в Беларус са в Украйна
Обновена

Колесникова и лидери на протестите в Беларус са в Украйна

Според украинското правителство, другите са на границата без Колесникова