Беларуският премиер Роман Головченко е бил ваксиниран в четвъртък с руската ваксина срещу COVID-19, предаде ТАСС.

Това съобщи неговият говорител Александра Исаева, която добави, че премиерът се чувства добре.

Решението на Головченко беше обявено от руския премиер Михаил Мишустин по време на срещата му с белоруския президент Александър Лукашенко.

Ваксината на Русия срещу COVID-19 предизвикала отговор на антитела

Ваксината на Русия срещу COVID-19 предизвикала отговор на антитела

"Сега... ще започнем да задаваме въпроси за някои от западните ваксини."

"Щастлив съм, че Роман Головченко реши да се ваксинира днес. Сигурен съм, че всичко ще се оправи", каза тогава Мишустин.

По-рано президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко се договориха, че Беларус ще бъде една от първите страни, където ваксината COVID-19, разработена от руския институт "Гамалея", ще бъде изпратена.

Припомняме, че ваксината бе наречена "Спутник-В" в знак на почит към първия сателит в света, изстрелян в космоса от Съветския съюз. Някои западни експерти предупредиха срещу използването ѝ, докато не бъдат направени всички международно одобрени тестови и регулаторни стъпки.

Турция може да разреши руската ваксина

Турция може да разреши руската ваксина

Не се уточняват срокове

По-рано стана ясно, че "Спутник-В" е предизвикала отговор на антитела при всички участници в ранните етапи на клиничните изпитания. Това показват резултатите, публикувани днес от авторитетното медицинско списание The Lancet, което беше приветствано от Москва като отговор на критиците ѝ.

Резултатите от двете проучвания, проведени през юни-юли тази година и включващи 76 участници, са показали, че 100 процента от участниците развиват антитела срещу новия коронавирус и няма сериозни странични ефекти.

В Турция също има интерес към закупуването ѝ.