Белгия призовала дипломатите си да гласуват в полза избирането на Саудитска Арабия за член на комисията за правата на жените към ООН, съобщава RT, позовавайки се на изтекли в публичното пространство мейли.

Мейлите разкриват, че белгийската делегация предварително е била инструктирана да гласува в полза на Саудитска Арабия и да е ясно, че Рияд знае за оказаната от Белгия подкрепа, съобщава неправителствената група UN Watch.

В ООН избраха Саудитска Арабия за защитник на правата на жените

В ООН избраха Саудитска Арабия за защитник на правата на жените

Саудитска Арабия е избрана с тайно гласуване

Информацията е разкрита от белгийската новинарска мрежа 7sur7.

Става ясно от разкритията, че белгийските дипломати са били инструктирани да започнат така наречените процедури "clean slate" (не се взема под внимание миналото -б.р.) и да окажат "подкрепа на кандидатите за различни позиции по време на тайно гласуване".

Също така ведомството на белгийския външен министър Дидие Рейндерс е поискало делегацията да потърси възможност "да информират различните кандидати, включително Саудитска Арабия" относно белгийската подкрепа, въпреки че вотът е бил таен.

Според вътрешни мейли, изнесени в петък от Зелената партия, белгийското външно министерство било предварително информирано за вота в 45-членния орган на ООН.

Информацията за американския вот в подкрепа членството на Саудитска Арабия в комисията е изпратена в 00,33 часа, а министерството било запознато 9 часа по-рано.

Това противоречи с предишната позиция на Белгия, изразена от премиера Шарл Мишел, че делегацията разбрала за гласуването в последния момент и е нямала достатъчно време да се консултира с Брюксел. Мишел публично изрази съжаление за хода.

Белгийският външен министър обяви, че е имало объркване в комуникацията и увери, че "лично" не е бил наясно с процедурата по гласуване.

Топ дипломатът на страната е атакуван от парламента и в социалните мрежи. Социалистическата партия дори призова да си подаде оставката, тъй като се оказало, че Рейндерс "лъже" за решението да се гласува в полза на Саудитска Арабия.