Белгийската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращите за да разпръсне протестиращи, на фона на срещата на европейските лидери, предава AFP. Над 100 души се бяха събрали в района на силно охраняваната зона, за да протестират срещу ролята на Франция в Камерун, бившата френска африканска колония.

Привържениците на камерунската опозиция и антиколониалистичните активисти обвиниха Франция, че продължава да се възползва и да печели от предишните си владения.

Протестиращите се движеха назад бавно, като скандираха лозунги и пееха песни, докато офицери с палки и щитове се опитваха да спазват реда.

Каролайн Пеган, член на съпротивата за диаспора в Камерун, заяви, че протестиращите са били вдъхновени от дебата на ЕС относно върховенството на закона, съобщи AFP.

По-рано днес 27 лидери на държавите-членки на Европейския съюз се срещнаха, за да обсъдят своя бюджет и план за спасяване на коронавирус в размер на 750 милиарда евро (855 милиарда долара).

Председателят на Европейския съвет Чарлз Мишел заяви преди срещата на върха, че блокът трябва да запише разпоредби в бюджета си, за да гарантира, че държавите-членки спазват закона.