Високопоставен белгийски дипломат, който е заявил по време на телефонен разговор, подслушван от разследващите, че е действал твърде много като Джеймс Бонд, се изправя пред съда по обвинение в шпиониране в полза на руснаците в продължение на 25 г., пише "Гардиън".

63-годишният Освалд Гантоа е обвинен в предоставяне на секретна информация на КГБ и настоящата Служба за външно разузнаване на Русия, която може да е използвана от Кремъл за изработване на фалшиви документи и разобличаване на агенти.

Случаят срещу бившия консул, който е работил в САЩ, Индия, Япония, Португалия и Алжир по време на кариерата си, е изграден на базата на разследване на агенти под прикритие, които месеци наред са наблюдавали, подслушвали и претърсвали.

Информацията е разкрита по време на съдебно дело в белгийски федерален съд в Брюж. Гантоа е разпитан и е бил задължен да премине през детектор на лъжата.

Федералният прокурор Ан Франсен заяви, че 1985 г. Гантоа е позволил да бъде вербуван от агенти на КГБ, които са работили за така нареченото звено N-line, което е било специализирано в предоставяне на фалшиви документи за самоличност и организиране на условия за пребиваване в други държави.

"Нуждаете се от всякакъв вид фалшиви документи за това. Познанието на обвиняемия в белгийското законодателство за натурализация очевидно е било много полезно", каза Франсен.

Съдът чу, че Гантоа е получавал скъпа водка, безплатни обeди и вечери от руските служби за оказваната помощ, а също така руснаците са му предлагали и пари.

По време на един от телефонните разговори, които подслушвахме, той отбелязва, че твърде много е играл Джеймс Бонд и че всеки дипломат може да бъде шпионин, съобщи прокурорът.

Защитата обяви, че разследването не е успяло да докаже вината на Гантоа.

Самият Гантоа заяви пред съда, че е приемал подаръци като бутилки с водка, но през дипломатическата си кариера винаги е бил мотивиран да служи на Белгия.

Никога не съм приемал пари и никога не съм разкривал държавни тайни, защити се той.

Присъдата се очаква на 13 юни.