Белият дом обяви, че изкуственият интелект може да помогне в борбата срещу коронавируса, информират Би Би Си и "Ройтерс".

Тръмп нарече Covid-19 китайския вирус, Пекин бесен

Тръмп нарече Covid-19 китайския вирус, Пекин бесен

През последните дни китайски официални медии и представители изразиха предположение, че коронавирусът е докаран в Ухан от американска лаборатория на Пентагона

Вашингтон призова изследователите в САЩ и други части на света да използват изкуствен интелект за намиране на отговорите на ключовите въпроси за вируса.

В съобщение Белият дом поиска експертите да разработят нови технологии за извличане на текст и данни, за да се намерят отговори на "високо приоритетните" научни въпроси относно Covid-19.

Тръмп: Коронавирусът няма да провали срещата на Г-7

Тръмп: Коронавирусът няма да провали срещата на Г-7

Пандемията ще бъде овладяна до юли

Белият дом обединява сили с технологичните гиганти Microsoft и Google за събиране на широка база данни за вируса с надежда компютрите да открият информация, която е пропусната от човека.

Американското правителство поиска да се използва изкуствен интелект за анализ на 29 000 научни статии за вируса.

Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че искат помощ за по-добро разбиране на произхода и предаването на вируса със задача разработване на ваксина и лечение.

Около 13 000 статии за коронавируса са включени в новата база данни във формат, който улеснява анализирането им със софтуер. Базата данни съдържа частични текстове, такива като обобщения, от други 16 000 статии.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 173 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 7000. Регистрирани са случаи в 152 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 182 000 случая и над 7100 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".