Американският съвет за национална сигурност на Белия дом излезе с изявление, че Русия се опитва да "посее раздори и хаос" в страната, съобщението е публикувано на страницата СНС в "Туитър".

"Русия се стреми да сее раздори и хаос в Америка и други демократични общества. Днес администрацията използва своите правомощия в рамките на президентския указ 13848 и включи в санкционните списъци четири лица, свързани с Руската федерация, за опит да повлияе на изборния процес в САЩ".

Тръмп обяви превъзходство на САЩ спрямо Русия и Китай в оръжейните системи

Тръмп обяви превъзходство на САЩ спрямо Русия и Китай в оръжейните системи

"Имаме системи, които никога не сте виждали!"

СНС коментира и изявлението на американската корпорация Microsoft, която по-рано в четвъртък обяви, че хакери от Русия, Иран и Китай са участвали в кибератаки срещу хора и организации, свързани с предстоящите президентски избори.

"Microsoft потвърди предупрежденията от администрацията за чужди опити за намеса в американските избори".

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Обект на дейността им са над 200 организации...

В други публикации Съветът за национална сигурност също заяви, че "Китай продължава да полага усилия да влияе на американските официални лица".

"Китай редовно използва американските медии за пропагандни цели", заяви СНС.

Освен това, според Белия дом, Иран "продължава да разпространява дезинформация в интернет, за да повлияе на изборите и да популяризира теми, които предизвикват разделение в обществото".

В четвъртък американските власти включиха в санкционния си списък четирима русмаци - Антон Андреев, Дария Асланова и Артем Лифшиц, както и заместник на Върховната Рада на Украйна Андрей Деркач, който преди това публикува записи на разговори, гласовете за които могат да бъдат приписани като принадлежащи на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и бившият президент на Украйна Петро Порошенко.

Според Вашингтон хората от черния списък "са се опитали да повлияят на изборния процес в САЩ".

САЩ: Тръмп вече вижда стойността на НАТО и съществуването на съюзници

САЩ: Тръмп вече вижда стойността на НАТО и съществуването на съюзници

С 10 страни ще проведат ПВО учения в Европа, а Пентагонът готви 40 теста на хиперзвукови оръжия за 4 години