Националната италианска телевизия РАИ откри своята програма „Библията ден и нощ" с рецитал на папа Бенедикт XVI. Той започна едноседмичния маратон по четене на Библията с първа глава от Битие.

В маратона ще участват повече от 1,200 души, които ще четат Стария и Новия Завет в продължение на седем дни и шест нощи.

Докато папата рецитира от Ватикана, повечето от четенията ще се извършват на живо от римската базилика „Санта Кроче" в Йерусалим.

Освен римокатолици в четенето ще участват и представители на други религии- евреи, протестанти и православни християни. Папата, който се появи на огромен екран монитиран в църквата, беше последван от митрополит Иларион, представител на руската православна църква.

На всеки няколко глави четенията бяха прекъсвани от християнска или еврейска религиозна музика, а по време на първата музикална пауза Андреа Бочели изпълни „Молете се на Господ" по музика на Бах, съобщава CNN.

„Божиите думи ще влязат в домовете на хората и ще съпровождат живота на семейства и самотни хора" - каза папата и добави, че „aко бъде посрещнато добре, това семе ще роди изобилие от плодове"

Бенедикт XVI съобщи, че маратонът ще протича паралелно със световната среща на епископите. Срещата на 253 епископа, известна още като синод на епископите, ще се проведе от този понеделник до 26 октомври.

По програма маратонът по четене на Библията трябва да завърши Кардинал Тарчисио Бертоне, 2-рата по важност фигура във Ватикана, който ще прочете последната глава от Апокалипсиса.