Берлин планира да замрази наемите в отговор на публичното недоволство от растящия недостиг на достъпни жилища. Това ще бъде правен прецедент в Германия по проблем, който вече създава проблеми на политиците в цяла Европа, пише Bloomberg, предаде Money.bg.

Градското социалдемократическо управление предложи наемите да останат на сегашните си нива в следващите пет години, заяви Катрин Ломпшер, сенатор на Берлин по жилищните въпроси. Очаква се проектозаконът да бъде готов през октомври.

Меркел с призив към наемодателите: Служете на обществото

Меркел с призив към наемодателите: Служете на обществото

Ние се нуждаем от частни инвеститори, които също трябва да почувстват общественото настроение

Германските компании Deutsche Wohnen SE, LEG Immobilien AG и Vonovia SE, които управляват и отдават под наем жилища, изтриха ръста на акциите си за деня след излизане на новината.

Берлин някога бе познат като град, в който разходите за живот са ниски. Столицата обаче бе особено силно ударена от повишението на цените на жилищата, тъй като строителството не може да наваксва с растящото население. Проблемът подхрани огромни улични протести и дори идеята за референдум, който да накара градa да национализира жилищата от частните наемодатели.

Хиляди протестират по улиците на Берлин срещу високите наеми на имотите

Хиляди протестират по улиците на Берлин срещу високите наеми на имотите

Протести се провеждат и в Кьолн, Франкфурт и Мюнхен

Макар предложените мерки да дават временна отсрочка за живеещите под наем, те не решават проблема с недостига на жилища. Експертите и големите компании като Vonovia и Deutsche Wohnen посочват, че облекчаването на процедурите за строителство ще помогнат най-много в ситуацията. Решението на местното управление може да направи и жилищния пазар в града по-малко атрактивен за инвеститорите.

Притесненията относно растящите наеми и цените на жилищата е проблем, който не засяга само Берлин. През последните месеци протести имаше и във Франкфурт, Кьолн и Щутгарт. В редица други страни също има подобни казуси.

В Барселона, където цените на жилищата подскочиха с над 50% през последните пет години, наемодателите в най-желаните квартали вече ще могат да повишават наемите въз основа на бенчмаркови цени, определени за всеки имот. Тази регулация следва националния закон, въведен през март, според който наемите могат да бъдат повишавани само с нивото на инфлацията.

В Амстердам местните власти пък искат да накарат купувачите на жилища да живеят в тях поне три години, за да избегнат спекулативните покупки. Вътрешното министерство пък работи по закон за ограничаване на повишението на наемите.