Правителството на канцлера на Германия Ангела Меркел призова за повече реализъм от Великобритания на преговорите за бъдещите отношения, пише "Гардиън".

По-рано тази седмица главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди, че на този етап не е възможно споразумение с Великобритания.

Борис Джонсън - господарят на Брекзит или цар на хаоса

Борис Джонсън - господарят на Брекзит или цар на хаоса

Не се справи с пандемията и проигра доверието...

Барние съобщи какво е положението на преговорите с Лондон на среща с посланиците на страните членки на ЕС в петък. Говорител на германското правителство, което е ротационен председател на ЕС коментира, че блокът е готов да ускори преговорите, но "изразява необходимостта от повече реализъм в Лондон".

Двете страни завършиха поредния кръг преговори в Лондон в четвъртък. Те не успяха да очертаят основите на споразумение, което да увери фирмите за бъдещето. През юни премиерът Борис Джонсън изрази надежда, че все още може да бъде постигнато споразумение.

Но въпреки публичните предупреждения в четвъртък, че изглежда е "малко вероятно" да бъде сключено споразумение до края на годината заради британската позиция за риболова и исканията на Брюксел за "равни условия", източници коментираха, че Барние не е бил толкова песимистичен при представянето на ситуацията пред посланиците вчера. Той предупредил посланиците, че вярва, че преговорите трябва да бъдат завършени до края на октомври, тъй като ще последва продължителен процес по ратификация.

Лондон и Брюксел далеч от споразумение след Брекзит

Лондон и Брюксел далеч от споразумение след Брекзит

На този етап е малко вероятно да бъде сключено споразумение между Брюксел и Лондон.

Използвайки подобен език като британския главен преговарящ Дейвид Фрост, Барние отбелязал, че дори и споразумението да е "ниско качество", както каза британският представител наскоро, струва си като награда да бъде постигнато споразумение с "нулеви мита, нулеви квоти". Той добавил, че ЕС ще бъде готов да преразгледа някои въпроси следващата година за постигане на отделни споразумения, ако настоящите преговори завършат успешно.

Запазват се двете основни пречки - достъп на ЕС до британските риболовни води и договорености, които гарантират, че нито една страна не може да занижи регулаторните стандарти или нелоялно субсидира индустрията.

8 страни членки с най-голям интерес за достъп до британските води са повторили пред посланиците, че няма да приемат споразумение без договорености за рибарството.

Следващата цел е Брюксел и Лондон да се договорят до септември.