Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обеща "истинска данъчна революция", след като консервативната му коалиция прие предизборната програма, която не включва планове за излизане от еврозоната, съобщава ДПА.

Блокът на Берлускони, в който влизат "Форца Италия", крайнодясната Северна лига и "Братя италианци", води според социологическите проучвания преди парламентарните избори на 4 март.

Берлускони: Италия не трябва да напуска еврото

Берлускони: Италия не трябва да напуска еврото

Лидерът на Северната лига Матео Салвини дава смесени сигнали за еврото

Алиансът предвижда въвеждане на 23-процентов плосък данък върху доходите на домакинствата и приходите на компаниите, обяви 81-годишният политик в интервю за Mediaset - медия, която е собственост на семейството му.

Той коментира платформата след приемането й тази нощ от партиите. Тя е наречена "Програма за Италия", която е от 10 точки. В нея не се поставя под въпрос членството на държавата в еврозоната.

В миналото Северната лига и "Братя италианци" водиха кампания за излизане от валутния съюз, докато Берлускони предложи, последно през октомври 2017 г., частично изоставяне на еврото и създаване на система с две валути.

Но сега в предизборната програма неясно се призовава за "повече политики, по-малко бюрокрация в Европа", обещавайки по-малко да се плаща за бюджета на ЕС и конституцията на Италия трябва да доминира над законодателството на съюза.

Берлускони също обещава отмяна на данъка върху автомобила, данък наследство, имотен данък при първо жилище, както и някои корпоративни такси.

Консервативният лидер, който преди предлагаше 20% плосък данък, отбеляза, че данъчната ставка не трябва бъде по-висока от 33%, за да не се насърчава укриването на данъци.

Според проучване, качено от сайта YouTrend, блокът на Берлускони води с 37%, последван от M5S с 28% и коалицията на Демократическата партия е подкрепяна от 27,1 на сто.

Ако алиансът на Берлускони спечели най-малко 40% от гласовете, той ще успее да си осигури парламентарно мнозинство.