Силвио Берлускони обяви, че Италия не трябва да напуска евро и че основният им съюзник, Северната лига, е съгласен, че напускането на валутния съюз ще донесе икономическа нестабилност, информира "Ройтерс".

Лидерът на Северната лига Матео Салвини дава смесени сигнали за еврото, което според мнозина италианци е виновно за икономическите проблеми на страната. Салвини осмя предложената от Движение 5 звезди идея за референдум за валутния съюз, но миналата седмица обеща да поправи "грешката" с еврото.

Берлускони, който се надява да изведе дясноцентристите на власт през март, поясни, че трябва да продължи контролирането на валутата по начина, по който действа председателят на Европейската централна банка Марио Драги.

"Салвини повече не поддържа идеята, че трябва да напуснем еврото. Той разбра, че това би довело до нестабилност на икономиката", поясни бившият премиер.

Дясноцентристката партия "Форца Италия" на Берлускони, Северната лига и втората крайнодясна партия "Братя италианци" се очаква да спечелят парламентарните избори през март, но няма да получат абсолютно мнозинство.