Европейският парламент прие на предложение за осъвременяване на регламента относно режима на одобряване на нови храни и пускането им на пазара.

В него депутатите призовават Комисията да забрани храни, произведени от клонирани животни и тяхното потомство, като искат същевременно храните, разработени посредством нанотехнологии, да преминават през специална оценка на безопасността, преди да бъдат разрешени.

Целта на предложението на Комисията за изменение на регламента относно новите храни е да се опростят и централизират процедурите за разрешаване на нови храни и за пускането им на пазара, като в същото време се засили безопасността на храните и защитата на човешкото здраве.

Като "нови храни" се определят храни, които не са били консумирани в "значителна степен" в рамките на ЕС преди май 1997 г., когато влиза в сила първият регламент за новите храни.

Това могат да бъдат новоразработени продукти, като например продукти, получени чрез нови производствени процеси (като нанотехнологиите), но също така и храни, които традиционно се консумират в трети страни извън ЕС.

Депутатите като цяло подкрепят предложението, като същевременно приеха изменения, засягащи храни, произведени от клонирани животни и тяхното потомство, както и храни, получени чрез нанотехнологии.

Целта на тези изменения е да се гарантира не само високо ниво на безопасност на храните, но и високо равнище на защита на човешкото здраве, на околната среда и на здравето на животните, чрез прилагане на принципа на предохранителните мерки.