осамаЛидерът на „Ал Кайда" Осама бин Ладен заяви във втория си аудиозапис за само 24 часа, че правителствата на мюсюлманските държави не са направили достатъчно, за да помогнат на народа на Пакистан, предаде АП. Азиатската държава беше поразена от тежки наводнения, коствали живота на хиляди и жилищата на милиони хора.

Подобно на записа си от петък, тонът на бин Ладен се отличава сериозно от предишните му медийни изяви, в които той нееднократно е призовавал лидерите на държави като родната му Саудитска Арабия и Египет да бъдат свалени от власт.

С избягването на темата за атаки срещу Запада и унищожаване на съюзниците на САЩ в арабския свят за сметка на хуманитарните и екологични каузи изглежда бин Ладен се стреми да разшири подкрепата за „Ал Кайда" извън ислямските екстремисти, коментират от АП.

Въпреки всичко, той се съсредоточи върху арабските лидери, обвинявайки ги, че са предали мюсюлманските си братя и отбелязвайки, че генералният секретар на ООН е направил повече от тях в помощ на Пакистан.

„Генералният секретар дойде и видя катастрофата с очите си и въпреки това нито един арабски лидер не пристигна, въпреки малкото разстояние и претенциите за братство", отбелязва терористът в записа, разпространен в бунтовнически сайтове заедно с колаж на лицето му и жертви на наводненията.

Според бин Ладен, медиите не са представили достатъчно пълно случилото се в Пакистан, не са показали „пълната картина" на трагедията. По думите му, журналистите трябва да говорят повече за климатичните промени.

Изявлението на Осама бин Ладен идва след предишен подобен запис от петък, в който той призова да бъде създадена организация, която да предотвратява наводненията в мюсюлманските държави, да се грижи за развитието на бедните региони и да подобри земеделието.

Въпреки, че този път лидерът на „Ал Кайда" не говори за атака срещу САЩ, американски разузнавателни експерти съобщиха в петък, че имат сериозни основания да вярват, че той е участвал в подготовката на осуетената серия от терористични нападения из Европа.

Агресивните изказвания на други важни лица от терористичната мрежа по отношение на Пакистан повишават страховете, че структурите на „Ал Кайда" в страната все още са в състояние да нанасят удари по западни цели. Експертите се опасяват от възход на екстремизма в пострадалите райони, където помощта често не достига до нуждаещите се навреме.

Повече от 800 млн. долара бяха събрани от международни донори за възстановяването на Пакистан. Най-голям е делът на САЩ - почти 350 млн. ООН планира да бъдат събрани 2 млд. долара за Пакистан, най-голямата хуманитарна акция в историята на организацията.