Бивш шарже д'афер на КНДР в Италия е избягал в Южна Корея след изчезването си от дипломатическата мисия в Рим преди две години. Това потвърди южнокорейски дипломат, цитиран от АФП.

Висшият дипломат Джо Сон-гил избяга със съпругата си през ноември 2018 г. и бе съобщено, че са потърсили убежище, докато дъщеря им се смята, че е върната в авторитарната държава.

Около 30 000 севернокорейци са избягали от тоталитарния режим и са се преместили в капиталистическа Република Корея. Повечето са успели да избягат през границата с Китай.

Местонахождението на Джо Сон-гил остана в мистерия, докато южнокорейската медия JTBC не съобщи, че е избягал в Южна Корея.

Председателят на Комисията по разузнаване към парламента на Южна Корея потвърди медийната информация, че севернокореецът е "пристигнал доброволно в Южна Корея през юли 2019 г.". Той е искал пристигането му да се запази в тайна, тъй като се е притеснявал за семейството си в КНДР.

Джо Сон-гил е най-висшият представител на правителството на КНДР, който бяга в Република Корея от 1997 г. когато Хван Чжан Еп, главен идеолог и бивш учител на предишния лидер Ким Чен Ир, избяга в Сеул от Пекин.

Италия е важна дипломатическа мисия за Пхенян, тъй като в Рим е седалището на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Джо Сон-гил е назначен в Рим през 2015 г., а от октомври 2017 г. бе шарже д'афер, след като Италия изгони посланика като протест срещу ядрен тест на Пхенян.

Друго голямо бягство през последните години бе през 2016-та, когато заместникът на посланика на КНДР във Великобритания изчезна и през април бе избран за депутат от южнокорейската опозиция.