Изпълняващият длъжността посланик на КНДР в Рим Джо Сон-гил е потърсил убежище, съобщават местни медии.

Южнокорейският всекидневник JoongAng Ilbo пише, позовавайки се на дипломатически източници, че Сон-гил е подал документи за убежище в западна държава, която не се посочва, през миналия месец. Според информацията италианските власти го защитават, докато се дискутира какво да се направи.

Джо Сон-гил, който е посланик на КНДР в Рим от 2017 г., също така е потърсил убежище и за семейството си, което той е успял да изведе от тоталитарната държава, въпреки че Северна Корея принуждава семействата на дипломатите, предимно децата, да остават в Пхенян, докато работят в чужбина, за да се предотврати бягство.

48-годишният Джо Сон-гил е посланик в Рим от октомври 2017 г., след като Италия експулсира тогавашния топ дипломат на КНДР като протест срещу ядрено изпитание на Северна Корея, което е в нарушение на резолюции на ООН.

JoongAng пише, цитирайки севернокорейски експерт, че избягалият дипломат е син или зет на един от най-високопоставените членове на режима в Северна Корея. Джо Сон-гил е пристигнал в Рим със съпругата и децата си през май 2015 г., което подсказва, че вероятно е от привилегировано семейство.

Последният севернокорейски дипломат, който избяга и потърси убежище, е заместникът на посланика в Лондон.

Високопоставен дипломат на КНДР избягал от посолството в Лондон

Високопоставен дипломат на КНДР избягал от посолството в Лондон

Това е първият случай с избягал дипломат