Високопоставен дипломат на Северна Корея е избягал от посолството в Лондон. Това пише южнокорейският вестник JoongAng Ilbo, цитиран от „Гардиън”.

Това е първият случай с избягал дипломат от посолството на КНДР във Великобритания, отворено преди 13 години.

Дипломатът, който е избягал по-рано този месец със съпругата и децата си, е работил в посолството на КНДР, разположено в Ийлинг, Западен Лондон. Той сега търси убежище в трета страна, пояснява изданието.

Той е един от петима официални представители в посолството, помощници на посланика. Работата на дипломата е била да следи за избягали севернокорейци, които живеят в Лондон. Той също така отговарял за задачата да опровергава критиките на Великобритания към КНДР относно човешките права.

Според изданието изчезналият дипломат най-вероятно е министър или трети секретар.

Форин офис обяви, че разследва случая.

Най-малкият син на избягалото семейство е учил в училище в Западен Лондон. Един от съучениците му заяви, че той е изчезнал в средата на юли.  Ученикът разказа, че приятелят му е бил роден в Дания, където баща му работил. Семейството се върнало в КНДР, а преди четири години пристигнало в Обединеното кралство.

Ако се потвърди, че е бягството, би било победа за британските и западни разузнавателни служби. Според експерти дипломатът може да разкрие тайна информация за режима на лидера Ким Чен-ун.