Бивш войник в Словакия е признал двойното убийство на разследващия журналист Ян Куцияк и неговата годеница миналата година, съобщава БиБиСи.

Мирослав Марчек и трима други, всички в ареста, са обвинени за убийствата, като случаят разтърси страната и доведе до масови протести и до оставката на премиера Томаш Друцкер.

Въпреки че предполагаемите извършители на убийството бяха задържани, хората настояваха да бъде открит и поръчителят на престъплението.

27-годишните Куцияк и Мартина Куснирова, бяха застреляни през февруари 2018 година.

Прокурорите повдигнаха обвинение срещу словашки бизнесмен Мариан Кочнер като поръчител на убийството.

Задържаха предполагаемия поръчител на убийството на Ян Куцияк

Задържаха предполагаемия поръчител на убийството на Ян Куцияк

Засега от полицията не разкриват повече подробности

Журналистът и неговата годеница бяха застреляни в дома им във Велка Мака, село на 65 км източно от столицата Братислава.

Куцияк разследва предполагаеми връзки между словашките бизнесмени, политиците и прословутата италианска мафия "Ндрангета", включително нередности в земеделските субсидии от ЕС.

Общественият гняв помогна на адвоката за борба с корупцията Зузана Чапутова за победа в президентските избори в Словакия миналия месец.

Според новинарския уебсайт tvnoviny.sk, Марчек признава, че е застрелял двойката и се смята, че е бил шофьор на другите заподозрени.

Съобщава се, че полицейски водолази претърсват река за оръжия и други доказателства.

Хиляди словаци протестираха срещу корупцията

Хиляди словаци протестираха срещу корупцията

Отдадоха почит към убития журналист Ян Куцияк...