Стив Банън, бивш старши съветник на президента Доналд Тръмп, е обвинен в заговор за извършване на измами във връзка с кампания за набиране на средства в подкрепа на изграждането на обещаната от Тръмп гранична стена с Мексико, съобщи американското министерство на правосъдието в четвъртък, цитирано от "Ройтерс".

Федералните прокурори в Манхатън обявиха, че Банън е обвинен заедно с няколко други, включително Брайън Колфадж, Андрю Бадолато и Тимоти Ший за това, че е измамил стотици хиляди дарители чрез краудфъндинг кампания за набиране на 25 милиона долара, наречена "Ние изграждаме стената".

Сенатска комисия проверява Стив Банън

Сенатска комисия проверява Стив Банън

Комисията се опитва да установи Банън дали знае за контакти между Москва и двама съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп

Дарителите вярвали, че парите ще отидат за подпомагане на изграждането на гранична стена, заявиха прокурорите. Но Колфадж, когото определиха като публично лице и основател на операцията, получил хиляди долари, които "използва за финансиране на разкошен начин на живот".

Банън, видна фигура на американската политическа десница, е съветник в Белия дом на Тръмп, който превърна изграждането на гранична стена в ключово обещание за кампания през 2016 г.

Колфадж трябва да се яви във федералния съд по-късно в четвъртък във Флорида, докато Банън ще се яви във федералния съд в Манхатън. Останалите двама обвиняеми предстои да се явят пред съдилища във Флорида и Колорадо.

Стив Банън се опитал да привлече ФБР на страната на Белия дом на среща през 2017 г.

Стив Банън се опитал да привлече ФБР на страната на Белия дом на среща през 2017 г.

Разговорът се е провел ден, след като президентът поискал от Джеймс Коми, тогавашен директор на ФБР