Лидерът на Свободното патриотично движение (СПД) и бивш външен министър на Ливан Джебран Басил смята да иска от САЩ компенсации за вредите, причинени му от санкциите. Това заяви християнският политик в реч в Бейрут пред свои поддръжници, съобщи ТАСС.

"Обърнахме се към адвокатско бюро в Америка и ще търсим компенсации в съдебен ред", съобщи лидерът на СПД, който е и зет на президента на републиката Мишел Аун.

Саад Харири е новият стар премиер на Ливан

Саад Харири е новият стар премиер на Ливан

За четвърти път поема управлението на страната

По думите на Басил, който оглавява огромния християнски блок в парламента, рестрикциите на САЩ са въведени срещу него след отказа да прекрати отношения с шиитската партия "Хизбулла", която е политически съюзник на СПД.

"Беше ми предявен ултиматум, който изтече на 4 ноември, но аз го отказах, заявявайки, че няма да изпълнявам роля на агент на Америка", разказа Бесил.

"В резултат в петък администрацията на САЩ ме включи в списъка със санкции", допълни той.

Президентът на Ливан поиска светска държава

Президентът на Ливан поиска светска държава

Сега влатите са разделени по религиозен признак

Според него това поведение на САЩ е удар на ливанския суверенитет и основополагащите принципи на международното право.

"Решението за санкциите е чисто политическо и за това Вашингтон не са дали нито едно доказателство за мое участие в корупция", подчерта бившият министър. "Санкциите се основават на измислици и салонни слухове", каза той.

От управлението по контрол на чуждестранни активи на Министерството на финансите на САЩ включиха Басил в списъка със санкции на 6 ноември. В официалното заявление на финансовия министър Стивън Мнучин се потвърди, че лидерът на СПД е "свързан с корупцията в политическата система на Ливан".

Ливанците отбелязаха годишнина от протестите

Ливанците отбелязаха годишнина от протестите

Искат оставки и са решени да се борят за промяна

В отговор президентът Аун поръча на изпълняващия длъжността външен министър Шарбел Вахбе да попита за документални доказателства, които са дали основание на САЩ да въведат санкции срещу бившия външен министър и депутат Джебран Басил.

От ръководството на СПД призоваха американската администрация да преосмисли това несправедливо решение и да уважи свободната воля на ливанците и демократичните ценности.

САЩ налагат санкции на свързани с "Хизбула" компании и хора в Ливан

САЩ налагат санкции на свързани с "Хизбула" компании и хора в Ливан

"Хизбула" разкритикува САЩ, че възпрепятстват сформирането на ново ливанско правителство