Откриха втората "черна кутия" на катастрофиралия пътнически самолет в Индонезия в началото на годината, съобщават от Министерството на транспорта, информира АФП.

Втората "черна кутия" е открита повече от два месеца след инцидента, при който загинаха всички 62 пътници и екипажът.

Посочиха една от предполагаемите причини за авиокатастрофата в Индонезия

Посочиха една от предполагаемите причини за авиокатастрофата в Индонезия

Все още не сме достигнали до заключение

Пътническите самолети обикновено имат две "черни кутии" - с техническите параметри от полета и със запис на разговорите в пилотската кабина. Няколко дни след инцидента бе открита тази с техническите параметри на полета. Днес се съобщава, че е открита "черната кутия" със записа на разговорите в пилотската кабина.

26-годишният самолет, преди е използван от американските Continental Airlines и United Airlines, падна край Джакарта от около 3000 метра височина минути след излитането си на 9 януари.

Оттогава водолази издирваха втората кутия в Яванско море.

Миналия месец бе публикуван предварителен доклад с причините за инцидента. Посочва се, че индонезийските пилоти са съобщили за множество проблеми с ръчния лост (РУД - ръчка за управление на двигателя) на индонезийския самолет преди фаталната катастрофа. Но разследващите предупредиха, че е твърде рано да се посочи конкретната причина.

Над 60 жертви на самолетната катастрофа в Индонезия

Над 60 жертви на самолетната катастрофа в Индонезия

Причините се изясняват, вече са намерени отломки

Авиационният сектор в Индонезия не е един от най-безопасните. САЩ забраниха индонезийски авиопревозвачи да изпълняват полети в страната от 2007 г., но забраната бе отменена през 2016 г. след подобряване спазването на международните стандарти. ЕС отмени подобна забрана през 2018 г.

През 2018 г. самолет "Боинг" 737 MAX 8 на Lion Air катастрофира в Яванско море и всички 189 души на борда загинаха при самолетната катастрофа, която е станала в резултат на проблем с автоматизирана система за контрол на полета.

Падналият самолет на нискотарифната индонезийска компания Sriwijaya Air не е вариант MAX.

Самолет изчезна от небето над Индонезия

Самолет изчезна от небето над Индонезия

На борда му е имало 56 души