Близо половината от руснаците не знаят за инвазията в Чехословакия през 1968 г.

Повече от 1/3 от руснаците заявяват, че Съветският съюз е постъпил правилно с интервенцията си в Чехословакия през 1968 г. Близо половината от населението отбелязва, че нищо не знае за инвазията.

Това показва ново социологическо проучване във връзка 50 г. от Пражката пролет, пише "Гардиън".

Данните от проучването отразяват връщането на "пропагандата от ерата на Брежнев, стереотипите от съветския период", коментира социологът Лев Гудков, директор на Центъра "Левада". 

Резултатите от проучването ще бъдат публикувани в понеделник, но британското издание се е сдобило с тях предварително.

Повече от 1/5 от руснаците винят "подривни действия на западни държави" за разделяне на комунистическия блок във връзка с чехословашка програма за либерализация, която завърши с организирана от Москва инвазия в държавата.

Интервенцията се разглежда като преломен момент в съветския завет в Европа, но организираната за понеделник годишнина като цяло ще бъде пренебрегната в Русия, където политиците и телевизиите мълчат по темата.

Властите не искат да обръщат внимание на годишнината, коментира Андрей Колесников от Московския център "Карнеги".

В Русия, където комунистическият завет предимно се свързва с победата над нацистка Германия през Втората световна война и със статута на суперсила, се връща носталгията по Съветския съюз. Но наблюдатели отбелязват, че някои важни моменти от съветското минало са забравени или се тълкуват през призмата на конспиративната теория.

През нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски от Варшавския договор започват нахлуване в Чехословакия с танкове за прекратяване на кампания за либерални реформи, наречена "социализъм с човешко лице". Реформаторът Александър Дубчек е свален. Интервенцията води до остро осъждане от Запада и разделение сред някои западни комунистически партии. При нахлуването загиват повече от 80 души, повечето от огнестрелни рани, според вътрешен доклад, който е публикуван в Чехословакия 20 г. по-късно.

"Тези събития са изтласкани от обществената памет", смята Гудков.

Проучването показва още, че около 36% от руснаците са на мнение, че Съветският съюз сигурно или най-вероятно е "действал правилно" с изпращането на войски. Други 45 на сто се затрудняват да отговорят дали Съветският съюз е действал правилно или не - увеличение от 34% през 2003 г.

Само 10% от 18 до 35-годишна възраст заявяват, че знаят за Пражката пролет.

"Младите хора не знаят и не искат да знаят какво се е случило", убеден е Гудков.

Новите социологически резултати отразяват обществените реакции по отношение на руските геополитически реалности, такива като анексирането на Крим през 2014 г., продължи той.

"Мисля, че това е проявление на масовата аморалност на голяма сила, което се е превърнало в основата на възраждането на руския империализъм при Путин и подкрепата за анексирането на Крим", обобщи социологът.

Около ¼ от руснаците заявяват, че са чували за осемте протеста, които са проведени като демонстрация на Червения площад през 1968 г. срещу инвазията. Тогава демонстрантите носят лозунги като "Ние губим най-добрите си приятели" и "За нашата и вашата свобода". По-късно протестиращите са прекарали години в лагери или в психиатрията.

От изследването става ясно още, че 21% от респондентите винят западен заговор за събитията през 1968 г., а 23% винят опит за преврат на антисъветски лидери в Чехословакия. Само 18% от руснаците го определят като "бунт срещу режим, установен от Съветския съюз" в сравнение с 31 на сто през 2008 г.