Франция няма да смекчи въведените блокади и забрани заради разпространението на коронавируса, тъй като данните за момента не го позволяват, предаде "Ройтерс".

Припомняме, че по план страната трябваше да отвори отново музеи, кина и театри на 15 декември при спад на новозаразени.

Франция налага граничен контрол, спира скиори да пътуват в чужбина

Франция налага граничен контрол, спира скиори да пътуват в чужбина

Ако някой все пак премине, при връщане го очакват тестове и изолация

Но броят нови случаи не спада толкова бързо, колкото се надяваше правителството, призна премиерът Жан Кастекс в четвъртък.

В същото време, страната налага от 15 декември и вечерен час, който ще бъде в сила и на Нова година.

Между 20 часа и 6 часа гражданите трябва да бъдат по домовете си. Първоначалните планове бяха вечерният час да започва в 21:00 часа.

Кината и театрите може би ще работят след 7 януари.

Така, за последното денонощие са регистрирани 14 595 новозаразени, а 296 души са починали. 2, 32 млн. са общо позитивните за коронавирус, 173 000 оздравелите, а 56 648 - починалите.

Припомняме, че Кастекс вече очерта националния план за ваксинация по време на пресконференция късно в четвъртък, в съответствие с Върховния орган по здравеопазване.

Ще започне на 1 януари с безплатно ваксиниране за всички. Първи обаче ще са около 1 милион възрастни хора, които живеят в домове за грижи, следвани от здравните работници, работещи в домовете за възрастни хора.

Франция със спад в заболеваемостта, но устойчив брой приети в болница

Франция със спад в заболеваемостта, но устойчив брой приети в болница

От януари започва масова ваксинация в страната

През февруари ще последва втора вълна, при която ваксината ще бъде сложена на по-възрастните от 75 години, след това на над 65-годишните със съпътстващи заболявания, след това на тези в тази възрастовата група без такива заболявания.

След това медиците на възраст над 50 години ще получат ваксината.

През пролетта следва и останалата част от населението.

Франция е поръчала 1 милион дози от три различни компании, които имат кандидати за ваксина: Pfizer, заедно с BioNTech, Moderna, базирана в САЩ и AstraZeneca, базирана във Великобритания.

Кастекс призова Европейския съюз да одобри ваксина срещу коронавируса и изрази надеждата си такъв акт да бъде приет преди края на декември.

Франция със спад в заболеваемостта и ваксинационен план от 1 януари

Франция със спад в заболеваемостта и ваксинационен план от 1 януари

Първи ще се ваксинират най-възрастните и здравните работници

Въпреки че ваксината е напълно доброволна, неотдавнашно проучване на iFop от френския седмичник The Sunday Journal показа, че 59% от французите засега не искат да я получат. Само 29% от французите до 35-годишна възраст са заявили, че ще вземат ваксината.