Южноафрикански съдия блокира плановете на ЮАР да напусне Международния наказателен съд, отбелязвайки, че действията са противоконституционни без предварително одобрение на парламента, пише "Гардиън".

Съдия във Върховния съд в Претория заяви, че всяко действие за изваждане на страната от съда трябва да бъде в съответствие с конституцията.

ЮАР напуска Международния наказателен съд

ЮАР напуска Международния наказателен съд

Медиите публикуваха документ

Съдията нареди президентът Джейкъб Зума да оттегли "невалидното" известие до международния съд.

Правителството ще реши дали ще обжалва съдебното решение.

Миналата година Претория обяви, че планира да напусне съда. Решението е във връзка със спор от 2015 г., когато ЮАР позволи президентът на Судан Омар ал Башир да посети държавата за срещата на върха на Африканския съюз, въпреки че международният съд издал заповед за задържането му по обвинения в геноцид и военни престъпления.

Бурунди напуска Международния наказателен съд

Бурунди напуска Международния наказателен съд

Само двама депутати гласуваха в полза запазване

Според Римския статут, основополагащ договор на съда, държавите имат правно задължение да арестуват всеки, издирван от трибунала. Министри спорят, че задълженията към съда не съответстват на законите на ЮАР, посочвайки, че лидерите имат дипломатически имунитет.

Миналият месец африкански лидери приеха стратегия за колективно напускане на съда. През 2016 г. Бурунди и Гамбия обявиха планове да напуснат съда.