Американската компания Boeing планира да пише на самолетните превозвачи как да преодоляват грешки при боравенето с инструменти на новия им самолет 737 MAX, които могат да доведат до падане на самолета, съобщават "Ройтерс" и "Гардиън".

Съветите се основават на предварителна информация, събрана по време на разследването на самолета на индонезийската компания Lion Air, който през миналата седмица катастрофира в Яванско море, обяви източник пред "Ройтерс".

Самолет на Lion Air със 189 души падна в Яванско море
Обновена

Самолет на Lion Air със 189 души падна в Яванско море

На борда е имало 189 души

Загинаха всички 189 души на борда.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че Федералното управление на гражданската авиация на САЩ също възнамерява да отправи предупреждения относно софтуера за управление на самолета. Съветът с мерките ще бъде задължителен за всички американски превозвачи, използващи версията 737 Max 8.

Намериха черните кутии на Lion Air

Намериха черните кутии на Lion Air

Катастрофата е била с машина

Експерти коментират, че бележката на Boeing може да бъде за "ъгъла на атака" на крилото спрямо въздушния поток - мярка, която показва дали има вероятност самолетът да изпадне в състояние на stall - aеродинамично "увисване" ( няма достатъчно въздушна тяга под крилата на самолета заради голям ъгъл или заради ниска скорост).

Индонезийските разследващи съобщиха в понеделник, че е имало проблем с индикатора за въздушната скорост на последните четири полета на падналия самолет.

Последният инцидент със самолет на Lion Air е през 2004 г.

Последният инцидент със самолет на Lion Air е през 2004 г.

Преди днешната катастрофа последният инцидент с фатален случай е през 2004 г., когато 25 души загиват при катастрофа

Информацията за препоръките беше съобщена първо от "Блумбърг". Бюлетинът до самолетните компании ще предупреждава пилотите да следват процедури за разрешаване на проблема.

Компаниите все още не са получили бюлетина.